Pénz- és tőkepiac

A motorosok is nagyon jól járhatnak az idei kötelező-váltáskor

Az idei kötelező kampányban még a legnagyobb teljesítményű motorkerékpárok tulajdonosai is olcsóbb díjra válthatnak a rendkívül éles versenynek köszönhetően, annak ellenére, hogy a díjszámítás alapjának köbcentiről-kilowattra történő változtatása miatt a biztosítóknak elméletben emelniük kellett volna a díjaikat - derül ki a Biztosítás.hu idei tapasztalataiból.

Idén jelentős összeget takaríthatnak meg kötelezőjükön a kétkerekűek szerelmesei, akik akár 20-50 százalékát is megspórolhatják éves díjuknak, ha biztosítót váltanak. Rájuk is fér a nagyobb mértékű megtakarítás, mert közülük sokan panaszkodnak, hogy a biztosítók a károk rendezése kapcsán, őket fekete bárányként kezelve igyekeznek rájuk hárítani a felelősséget, mondván, ha motoros, akkor bizonyosan szabálytalankodott.

Az évekig tartó pereskedést elkerülendő - sok motoros ezért még akkor is rendőrt hív közúti balesetéhez, ha a károkozó egyébként elismeri a felelősségét. Így már kevésbé fordulhat elő, hogy a biztosító kétségbe vonja a baleset körülményeit.

A kilowattra történő átsorolás tekintetében, az autóknál alkalmazottakhoz hasonlóan, a legtöbb társaságnál csökkentették azoknak a motoroknak a díjait, amelyeknek kisebb a teljesítménye, azonban még így is óriási különbségek maradtak a motorkerékpárokra ajánlott díjakban.

Az olcsóbb díjra történő váltáshoz a motorosoknak jól körül kell nézniük a piacon. A motorkerékpárok esetében ugyanis lényegesen nagyobb különbségek vannak a díjak között, mint az autósoknál. „Adataink szerint a legtöbb kalkulációnál sokszoros különbség található a motorkerékpárokra szóló kötelező díjak között.

Nem mindegy, hogy az 1000 köbcentiméteres, 80-90 kilowattos motorunkra évi 130 ezer, vagy mindössze évi 14 ezer forintért köthetjük meg ugyanazt a biztosítást, vagy egy robogó esetén 5 vagy 25 ezer forintért”- emeli ki Rácz István, ügyvezető igazgató.

A motorosok a megtakarításon túl még további előnyt is élvezhetnek. Az alacsony díjaknak köszönhetően sokan már éves díjfizetést tudnak választani kötelezőjükhöz, ami amellett, hogy tovább csökkenti a díjat, biztosítja a külföldi út esetére elengedhetetlen nemzetközi zöldkártya egész évre történő kiadását is. A motorosok, akik közül sokan tavasztól-őszig túráznak a környező országokban, számára így elkerülhető a biztosítójuk negyedévenkénti - a zöldkártya kiváltása okán történő - felkeresése.

biztosítás.hu-->

motor kilowatt gépjármű köbcenti kötelező kgfb
Kapcsolódó cikkek