Pénz- és tőkepiac

Árnyékbankokra figyelmeztet az IMF

A bankokra vonatkozó szigorúbb szabályok vélhetőleg nem lesznek arra elegendőek, hogy megakadályozzanak egy újabb pénzügyi válságot, hacsak azokat globálisan nem koordinálják az eddiginél nagyobb mértékben – figyelmeztet az IMF.

Mint ismert, a bankfelügyeleti hatóságok szeptemberben állapodtak meg az úgynevezett Basel-III. szabályokról, amelyek szigorúbb előírásokat tartalmaznak a bankok tőkéjére és likviditására vonatkozóan. 

Az IMF tanulmánya viszont arra figyelmeztet, hogy egyes befektetési bankok még mindig módot találhatnak arra, hogy megkerüljék azt a tömérdek új szabályt, amelyekkel szembesülnek - számol be a Reuters. 

Az IMF többek között arra figyelmeztet, hogy egyes bankok esetleg tevékenységüket képesek kevésbé szabályozott "árnyékbanki" szektorba átterelni, míg mások áttelepülhetnek más országokba, ahol kevésbé terhes rendszer működik. Megint más bankok pedig azzal a kihívással szembesülhetnek, hogy a jelenlegi globális környezetben nem képesek a likviditási előírásoknak megfelelni.

árnyékbankok IMF Basel III szabályok bankok
Kapcsolódó cikkek