Pénz- és tőkepiac

Equilor: 1140 forintot érnek a CIG-papírok

Vételre javasolja az Equilor a CIG Pannonia részvényeit – áll a társaság elemzésében. Az Equilor szakértője szerint alap esetben a CIG részvények méltányos piaci ára 1140 forint.

Az Equilor elemzője, aki abból indul ki, hogy a tőzsdén e hónapban debütált biztosító bruttó díjbevételei már 2013-ban 70 milliárd forint fölé nőhetnek az idei közel 21,5 milliárdról.

Az Equilor szerint nyolc ok, amiért érdemes Pannónia Életbiztosító részvényt vásárolni: piacvezető pozíció az új szerzésű unit-linked biztosításokban, az egyetlen, többségében magyar tulajdonosok kezében lévő biztosító, nemzetközi és hazai biztosítási piac várt fellendülésében való részvétel, nehéz időszakokban edződött, rugalmas szervezeti struktúra, óvatos megközelítés a biztosítási díjak befektetési politikájában, növekedés hátterét biztosító stabil tőkehelyzet és tulajdonosi szerkezet, innovatív, ügyfélközpontú termékfejlesztés, a hazai biztosításközvetítői piac szereplőivel kiépített szoros kapcsolat.
 
A Pannónia Életbiztosító 2007-ben alakult meg, azóta folyamatosan végez életbiztosítási tevékenységet, amely lépésről lépésre egészült ki kapcsolódó tevékenységekkel, a unit-linked biztosítások jellegéből adódóan a terjeszkedési fázis rendkívül tőkeigényes, így az elmúlt években többször hajtottak végre tőkeemelést.

Az üzemméret mára elérte azt a szintet, ahol már alternatívát jelentett a nyilvános részvénykibocsátás. A befolyt összeget a Pannónia Életbiztosító a meglévő tevékenységek finanszírozására és új üzleti lehetőségek kihasználására használja fel.
 
Az Equilor szerint a növekedés hasonló stádiumában lévő biztosítótársaságok tőzsdei jelenléte nem jellemző a régióban, így nehezen definiálható olyan csoport (peer group), amely alapul szolgálhatna az összehasonlításhoz.

Az elemző alapesetben 1140 forintos méltányos piaci árat számít a GIG-részvényekre, az optimistább 1690, a pesszimistább 627 fair értéket számított.

részvény vétel méltányos piaci ár pénzügy tőzsdei bevezetés CIG Pannonia biztosítás elemzés Equilor
Kapcsolódó cikkek