Pénz- és tőkepiac

Generali: Jól kereshetünk az MTelekom részvénnyel

Komolyabb piaci mozgásokra számít 2011-ben a Generali Alapkezelő, miután számos, hatásait tekintve nehezen becsülhető pozitív és negatív tényező áll egymással szemben, a hatalmas tőkeáramlások pedig felerősítik a hirtelen és nagymértékű árfolyam reakciókat – írja Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

A magyar blue-chip papírok árazásába további jelentős diszkont épült be, így a jelenlegi szinteken már vételre javasolt a Magyar Telekom, míg a kisebb társaságok közül az RFV papírjai esetében számít az árfolyam emelkedésére.

A nyersanyagpiacokra áramló likviditás folytatódása esetén Brazília és Oroszország részvénypiacán vár érdemi felértékelődést, ugyanakkor a világ vezető devizapárjai tekintetében az amerikai dollár erősödésével számol az euróval és a japán jennel szemben, Pallag Róbert.

A fejlett piacok problémái továbbra is előtérben maradhatnak, a magas fogyasztás helyett megtakarításra ösztönözhet, az államadósságok szintje és hosszabb távú finanszírozhatósága óhatatlanul vészmegoldásokhoz és megszorításokhoz vezethet.

A nem kívánt kötvénypiaci- és devizamozgások valamint a nyersanyagárak túlzott felértékelődése szintén azonosítható kockázati tényezők, akárcsak az amerikai és bizonyos ázsiai ingatlanpiacokon fennálló problémák – figyelmeztet Pallag. A részvénypiacok árazásában és az eredménykilátások további javulásában túlságosan jelentős tartalékokat már nem látunk, így a profitnövekedés maradhat a felértékelődés egyetlen forrása.

A konzervatív befektetőknek a jelenlegi szinteken már vételre javasolja a Magyar Telekomot és a jövő évi osztalékot tekintve még magasabb hozammal forgó cseh Telefonica O2 papírjait az Alapkezelő. A kisebb részvényeknél a növekedési sztori folytatódására számít az alapkezelő.

Lengyelországban főként a folytatódó állami értékesítéseknek köszönhetően mintegy 5 milliárd eurónyi részvénycsomag kerülhet tőzsdére, bár önmagában rekordméretű tranzakció nem várható, több tucatnyi társaság papírjainak nyilvános bevezetésére kerülhet sor – mondta el Pallag Róbert.

részvény Magyar Telekom deviza rfv feltörekvő befektetés piac elemzés
Kapcsolódó cikkek