Pénz- és tőkepiac

Kiderült, mennyit költöttek bankmentésre világszerte

Az Európai Unió tagállamai 4500 milliárd euróval segítették a bankszektort a pénzügyi válság kirobbanása óta – írja a BBC online kiadása. A vállalások élén az Egyesült Királyság szerepel, amely 850,3 milliárd euró összegben nyújtott támogatást 2008 októbere és 2010 októbere között. Az adatokat az Európai Bizottság tette közzé, amelynek jóvá kell hagynia az uniós tagállamoknak nyújtandó állami segélyt.

A segélyben garanciák, eszköztámogatás és szubvenciók szerepelnek, a nyilvánosságra hozott összegnek mindössze egynegyedét hívták le a bankok. A Brüsszelnek megadott állami adatok szerint 2009-ben ténylegesen mintegy 1100 milliárd eurót vettek igénybe. Ez az összeg 2008-ban 957 milliárd euróra rúgott.

A jóváhagyott összesen 4500 milliárd euró körülbelül háromnegyedét állami kölcsönök vagy garanciák formájában hagyták jóvá. A segélyt vállaló országok sorrendjében az Egyesült Királyságot Írország követi, amely 723,3 milliárd euró összegű segélynyújtást vállalt, majd Dánia következett 599,7 milliárd euróval.

Európához hasonlóan az Egyesült Államok is nyilvánosságra hozta a bankmentő program részleteit. Az amerikai jegybank, a Federal Reserve megnevezte azokat a vállalatokat, amelyek rendkívüli kölcsönöket vettek igénybe a pénzügyi válság idején és azt is közölte, hogy egyenként mennyi kölcsönt kaptak. A pénzpiacok stabilizálását szolgáló több mint 21 ezer tranzakció részleteire vonatkozó dokumentumok közzétételét az amerikai kongresszus rendelte el.

Eszerint a Citigroup 2200 milliárd dollár kölcsönt kapott, a Merrill Lynch 2100 milliárd, a Morgan Stanley 2000 milliárd, a Bank of Amerika pedig 1100 milliárd dollár kölcsönhöz jutott. A felvett zömét visszafizették, egyik esetben sem történt törlesztési elmaradás. A külföldi bankok közül a Barclays, a Royal Bank of Scotland és a Deutsche Bank szintén vett kölcsönt igénybe a Fedtől flikviditási válságuk leküzdésére.

pénzügyi válság Deutsche Bank Bank of Amerika Royal Bank of Scotland Morgan Stanley bankmentés Barclays Merrill Lynch
Kapcsolódó cikkek