Pénz- és tőkepiac

Ázsiai fejtörő: Túl sok a pénz

Hétfőn ismét emelkedéssel indultak az ázsiai tőkepiacok a múlt heti folyamatos gyengülés után, amelyet az emelkedő olajár, s az inflációtól való félelem hajtott. A fejlődő államok a magas pénzállomány miatt továbbra is Japán és az Egyesült Államok alatt teljesíthetnek a mai kereskedésben.

A londoni nyersolaj ára a nyitóárhoz képest két dollárral 114,50-re erősödött, ismét a Líbiában tapasztalható bizonytalanságok miatt. A közel-keleti események múlt héten 120 dollár közelébe nyomták a nyersolaj hordónkénti árát, amely 2008 augusztusa óta a legmagasabb értéket érte el, további bizonytalanságokat okozva a globális tőzsdéken.

A piaci elemzők szerint az enyhe emelkedés ellenére a fejlődő államok még mindig Japán és az Egyesült Államok alatt teljesítenek majd. A japán MSCI index egy százalékot emelkedett, év eleje óta 6 százalékos pluszt mutat, míg az indonéz index 2011-ben 7,5 százalékot zuhant.

A befektetők továbbra is aggódnak a magas miatt, mivel a fejlődő államoknak magas pénzállománya - mondta Mitsushige Akino, az Ichiyoshi Investment Management elemzőcég vezetője.

A fejlett országok nem emelnek kamatot a fejlődő országok pedig éppen ezelőtt állnak, amely a befektetési alapok szempontjából negatív információ, de ez a trend várható a közeljövőben – tette hozzá.

A Nikkei 0,9 százalékos emelkedéssel nyitott. A japán pénzügyi részvények jól teljesítenek – állítja Akino. Nyitáshoz képest 6 százalékot emelkedtek.

Tavaly év végén a fejlődő országokba áramló tőke magasba repítette a részvények árfolyamát. Ez jórészt megmagyarázza azt, hogy az ázsiai tőkepiacok miért teljesítenek ilyen gyengén a közel-keleti események hatására, kifejezetten Indiában és Indonéziában.

A fejlett országok befektetési alapjaiból január közepe óta 20 milliárd forint folyt ki, ez a leghosszabb kivonási periódus 2008 szeptembere óta, amikor a pénzügyi válság kirobbant.


A dollár árfolyama stabilan tartja magát, azután, hogy múlt héten komolyan gyengült a svájci frankkal szemben. A devizapiaci hangulat azonban továbbra is bizonytalan a líbiai olaajexport blokkja miatt. Egy frank 0,9270 dollár, amely némi – 0,2 százalékos – erősödést jelent az amerikai valutában.

Az euró 0,1 százalékot 1,3744-re mérséklődött a dollárhoz képest.

Frank dollár fejlődő ország tőzsde Nikkei Japán Indonézia pénzpiac euró Egyesült Államok India
Kapcsolódó cikkek