Pénz- és tőkepiac

Ingatag az euró

Az euró jegyzése a dollárral szemben hétfőn a kulcsfontosságú technikai szinten ingadozott, miközben a piacok óvatossá váltak a héten várt bizonytalanná forduló események előtt.

Az euró kurzusa 0,1 százalékkal 1,3528 dollárra csúszott a legutolsó amerikai záráskor mért árfolyamhoz képest. A deviza küzdött azért, hogy ismét a 100 napos mozgó átlag fölé emelkedjen (1,3542 dollár), a múlt hét végén sikerült a háromhetes 1,3497 dolláros mélypont felett maradnia.

Az eurót nem gátolták a lemondott egyiptomi elnök sorsa körül keringő aggodalmak. Mindazonáltal bizonytalanság mutatkozik azt illetően, hogy ki lesz az Európai Központi Bank új elnöke, miután Axel Weber, a Bundesbank elnöke vártalanul úgy döntött, hogy távozik német jegybankelnöki posztjáról.

Axel Weber a der Spiegelnek adott interjújában magyarázta meg, miért vonul vissza még idén, és mond le ezzel az EKB-elnöki pozíció lehetőségéről. Weber kisebbségi véleményt képvisel jelenleg a monetáris tanácson belül.

A Bundesbank elnöke szerint az intézmény hitelességét veszélyeztetné az ő markáns, de sok európai országban ellenkezést kiváltó politikája. Weber egyike azon keveseknek, akik az EKB kötvényvásárlásait ellenzik, és a központi bankot egy konzervatívabb, az árstabilitást sokkal nagyobb hangsúllyal kezelő politika irányába vinné. A Raiffeisen elemzői szerint ez sok (leginkább dél-európai) ország számára, amelyeket most kiemelten kezel az EKB, előnytelen lenne.

Ugyanakkor számos piaci szereplő még mindig úgy véli, hogy az euró némi támogatást kap az 1,33 dolláros szinten vagy a felett. "A következő, 1,33 dolláros szint kitart, és nem látok semmit az Egyesült Államok és Európa között, ami jelenleg e szint alá hajtaná a kurzusát, ha nem következik be jelentős romlás az európai viszonyokban" - fogalmazott Gregg Gibbs, az RBS stratégája. A Reutersnek nyilatkozó kereskedők úgy vélték, hogy bár a kötvényhozamok emelkednek az eurózónában, a piac egy része továbbra is eurót vásárol.

 

euróárfolyam EKB weber Mubarak euró Egyiptom kötvényvásárlás
Kapcsolódó cikkek