Pénz- és tőkepiac

Izmosodott a forint - "Vízválasztóhoz" érkeztünk

A forint erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben is péntek délelőtt. A líbiai aggodalmak csökkentek, a nemzetközi befektetői hangulat javult. A kormány március 1-jén bejelentésre kerülő reformcsomagja "vízválasztó" lehet a forint árfolyamának - vélekedett a Commerzbank emelője.

A forint pénteken erősödött az euróval szemben, miután csökkentek a Líbiával kapcsolatos aggodalmak.

Az eurót 272,9 forinton jegyzik a bankközi devizapiacon, melyre a 273,6-os záróárfolyamról erősödött a forint. A svájci frankkal szemben 212,7-es szintre kapaszkodott a hazai deviza a 214-es záróról.

Csütörtökön a líbiai feszültségek nyomán felerősödött a voaltilitás a piacon, és a befektetőket kockázatkerülés jellemezte. Ekkor az eurót 275 forinton is jegyezték.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A piaci hangulat javult, a vezető európai tőzsdeindexek emelkedni tudnak pénteken. A kockázatosabbnak ítélt feltörekvő országok devizái erősödni tudnak. A román lejjel, a lengyel zlotyval és a cseh koronával együtt erősödik a forint: 0,2 százalékot kapaszkodtak a devizák.

A Bloomberg beszámolója szerint második napja erősödik a forint, és kéthavi legrosszabb hetéből épül fel. A forint öt nap alatt közel 1,3 százalékot esett az euróval szemben.

Az államkötvények hozama is emelkedett. A 2020-ban lejáró kötvények hozama 7,556 százalékra kúszott fel, 2 bázisponttal emelkedett egy nap alatt. A múlt hét végén 7,501 százalékon állt a hozama. A Bloomberg megjegyzi, hogy tavaly december 24-e óta ez a legrosszabb hete a kötvényeknek.

A magyar kormány március 1-jén jelenti be, hogyan csökkenti a költségvetés hiányát és az államadósságot. „Március 1-je vízválasztó lesz a forint számára” – mondta Lutz Karpowitz, a Commerzbank frankfurti közgazdásza. A forint árfolyama attól függ, hogy az intézkedések meggyőzik-e a piacot – tette hozzá a szakértő.

Ahhoz, hogy a forint erősödni tudjon szükséges lesz egy támogató nemzetközi befektetői környezet is. Ha a líbiai – vagy a közel-keleti – események újra intenzív kockázatkerülésre késztetik a befektetőket, akkor a kockázatosnak tekintett (feltörekvő piaci) eszközöktől újra elfordulhatnak a befektetők.

forint deviza csoamg kormány euró költségvetés árfolyam piac
Kapcsolódó cikkek