Pénz- és tőkepiac

Kevesebb, mint 100 ezren maradtak a magán-nyugdíjpénztárakban

A 18-ból 11 pénztárnak sikerült elérni a működés alapfeltételét jelentő minimum kétezer fős létszámot – derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság által közzétett adatokból.

A legnagyobb magánkasszája a korábban bronzérmes ING-nek lehet, az OTP a második, az Aegon a harmadik helyre csúszott vissza. Több kisebb pénztár annak köszönheti az esélyt a fennmaradásra, hogy tagjai az országos átlagnál lényegesen nagyobb arányban nyilatkoztak a maradásról, az ezen a téren rekorder Dimenziónak viszont így sem maradt elegendő ügyfele.

A tegnapi összesítés szerint a korábban közölt 102 ezernél kevesebben, csak 97 422-en nyilatkoztak a maradásról. A különbség oka az, hogy a nyugdíjbiztosítónál időközben kiszűrték az érvénytelen, a visszavont és az esetlegesen többszörösen is lekönyvelt nyilatkozatok nagy részét. Az adatok teljes feldolgozása még mindig nem történt meg, így a pontos számok még változhatnak kisebb mértékben

A maradók döntő többsége a fiatalabb korosztályba tartozik, sokan valószínűleg olyan kevés szolgálati idővel vállalták a magánpénztári tagságot, hogy a hatályos jogszabályok szerint nem lesznek jogosultak az állami nyugdíjra. Az állami rendszerből kiszerződők körében felülreprezentáltak a fővárosiak és a férfiak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

ONYF magánnyugdíjpénztár nyugdíj
Kapcsolódó cikkek