Pénz- és tőkepiac

K&H: az adóváltozások miatt nő a befektetési kedv

Mintegy 100 milliárd forinttal 796 milliárdra nőtt a K&H Alapkezelőnél elhelyezett vagyon összege, amely a háztartások megtakarítási hajlandóságának köszönhető – áll a társaság közleményében. Idén az adóváltozások eredményeként a megtakarítások, ezzel együtt a befektetési alap piac további növekedésére számít a K&H.

Az elmúlt másfél évben tapasztalt egyre alacsonyabb betéti kamatok hatására a hazai befektetők elmozdultak a magasabb hozamot ígérő alternatív megtakarítási formák irányába, és jelentősen megugrott a befektetési alapok népszerűsége a betétekkel szemben. Emellett a tavaly debütált tbsz által nyújtott adókedvezmények is a hosszabb távú befektetések felé fordították a figyelmet, ami szintén kedvezően hatott a befektetési alap piacra.

„A befektetők fokozott érdeklődésének eredményeként a K&H Alapkezelő által kezelt tavaly 100 milliárd forinttal, 796 milliárd forintra növekedett, miközben az ügyfelek száma is tovább gyarapodott. Piaci részesedésünk továbbra is stabilan 20% körül mozog, amellyel a hazai befektetési piac második legnagyobb szereplője vagyunk” – mondta Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatja.

„Az elmúlt évben a korábban kevésbé jellemző hosszabb befektetési horizont egyre inkább megjelent az ügyfelek gondolkodásában, ami a tbsz, illetve a nyesz számlák felfutását eredményezte. Mivel idén az szja-változások egy rétegnél jövedelemtöbbletet hoznak, és a nyugdíjpénztári rendszer átalakítása még inkább a hosszú távú megtakarítások irányába fordítja a figyelmet, idén a rendszeres megtakarítások, ezzel együtt pedig a befektetési alap piac további növekedésére számítunk” – mondta el Zobor Zsuzsanna.

„Az elmúlt években az ügyfelek legfontosabb igénye a biztonságra törekvés volt, ma már azonban a befektetők egyre nyitottabbak a magasabb hozamot ígérő, ugyanakkor kicsit magasabb kockázattal járó alapok irányába is. Idén nagyobb figyelmet kaphatnak az új generációs CPPI alapok, azaz az árfolyamvédelemmel és aktív portfólió menedzsmenttel rendelkező nyíltvégű alapok” – magyarázta a szakember.

A CPPI alapok lényege, hogy egy matematikai algoritmus a piaci trend változásainak megfelelően változtatja az alap összetételét, így negatív környezetben az óvatosabb befektetési eszközök - kötvények, pénzpiaci eszközök - kerülnek túlsúlyba, míg javuló tőkepiaci hangulat esetén a merészebb, egyben magasabb hozamot elérő részvényeszközök súlya növekszik a portfólión belül. Az idén piacra kerülő termékeket természetesen befolyásolhatja majd, hogy mit fog tartalmazni az EU által szorgalmazott, tavasszal parlament elé kerülő befektetési alap törvény.

CPPI adóváltozás részvényeszközök nyesz alapkezelő K&H befektetés megtakarítás TBSZ
Kapcsolódó cikkek