Pénz- és tőkepiac

Szabad a verseny az EKB elnöki posztjáért

Axel Weber, a német Bundesbank elnöke jobb elnöke lenne a Deutsche Bank AG-nek, mint vezérigazgatója, mert politikai kapcsolatai vannak és hiányzik a kereskedelmi banki tapasztalata - vélik elemzők, akiket a Bloomberg amerikai hírügynökség idézett.

Az 53 éves Weber a tervek szerint idén válik meg a német jegybank elnöki tisztétől, és médiajelentések szerint kiszállt az Európai Központi Bank elnöki tisztjéért folytatott versenyből. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők már azt találgatják, vajon a Deutsche Bank vezérigazgatói vagy elnöki tisztét tölti-e majd be. A Die Welt arra tippel, hogy Josef Ackermannt követi a legnagyobb német kereskedelmi bank vezérigazgatói székében.

"Főnyeremény lenne elnöknek megszerezni Webert, mert olyan jó kapcsolatai vannak Németországban" - hangoztatta Christopher Wheeler, a Mediobanca londoni elemzője. Egyelőre sem a Deutsche Bank, sem a német kormány nem nyilatkozott arról, mi lesz a Bundesbank elnökének sorsa, ugyanakkor megerősítették, hogy Weber és Merkel kancellár közötti "bizalmas telefonbeszélgetés" zajlott.

A Bild kommentárja szerint a német kormány számára nagy csapás lenne, ha Weber valóban visszalépne az EKB-elnöki jelöltségtől, hiszen a németek éppen elég szkeptikusak az eurózóna adósságválsággal küzdő tagállamainak megmentése terén. Így – írja a lap – egy német EKB-elnök fontos megerősítést jelenthetett volna az ország, sőt, az euró számára is.

Eközben megindult a verseny az EKB elnöki posztjáért is, hiszen a jelek szerint Weber már nem tekinthető biztos befutónak. A jelek szerint az olasz Mario Draghi, a luxemburgi Yves Mersch, valamint a finn Erkki Liikanen jegybank elnökök indulhatnak a pozícióért, csakúgy, mint Klaus Regling, az eurózóna mentőalapjának vezetője. Jean-Claude Trichet mandátuma októberben jár le, és pozícióját a Fed elnöki tiszte után a világ második legfontosabb pénzügyi tisztségének tartják.

 

vezérigazgató Bundesbank EKB elnök weber Merkel
Kapcsolódó cikkek