Pénz- és tőkepiac

A takarékok ajánlják magukat - A Jógazda után is

Az elmúlt évben a takarékok mérlegfőösszege, betét és hitelállománya is nőtt. Az ágazat összesített hitelállománya öt százalékkal bővült, betétállománya csaknem tízzel, míg az ágazati mérlegfőösszegben is nyolc százalékot meghaladó volt a bővülés.

A takarékok több mint 90 százalékát tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) az idei évtől szabályozói oldalon vár a további fejlődéshez szükséges lépéseket, de a kkv-hitelezés fellendülésére is számít.
 
A takarékszövetkezeti szektor mérlegfőösszege 2010-ben több mint nyolc százalékkal, 1733,6 milliárd forintra emelkedett, amihez a - és a betéti oldal állományainak bővülése is hozzájárult. A szövetkezeti hitelintézetek által nyújtott kölcsönök állománya csaknem öt százalékkal emelkedett tavaly, és megközelítette a 800 milliárd forintot. A betétállomány ennél valamivel nagyobb mértékben, 9 százalékkal tudott nőni 2010-ben, így az év végén már 1445 milliárd forint értékben kezelték a náluk elhelyezett megtakarításokat a takarékok.

„A takarékok soha nem törekedtek hirtelen, és gyors növekedésre, ezt a fajta lassú építkezést pedig az elmúlt két év be is igazolta: jobb beágyazottsággal és stabilabb működéssel tudunk tevékenykedni, mint más piaci szereplők.” – mondta el Varga Antal, az OTSZ ügyvezetője. „Mindig is előnyünkként emlegettük tulajdonosi szerkezetünket, működési modellünket és üzletpolitikánkat, amely például a jóval szerényebb devizakitettségnek köszönhetően sokkal ellenállóbbá tesz minket a globális piaci környezettel szemben.” – tette hozzá.
 
A takarékok devizahitelezési tevékenysége mindig is óvatos és visszafogott volt, miközben a lakosságnak és a vállalatoknak nyújtott kölcsönök arányára is a kiegyensúlyozottság a jellemző. Kiemelendő ugyanakkor, hogy a vállalatoknak nyújtott kölcsönök állománya a tavalyi évben több mint tíz százalékkal tudott nőni, amely fontos előjele annak a folyamatosan növekvő aktivitásnak, amely a takarékszövetkezeti szektor vállalati, elsősorban kkv-finanszírozási tevékenységét jellemzi.

 

kölcsön devizahitelezés hitel takarékszövetkezet kkv OTSZ devizakitettség
Kapcsolódó cikkek