Pénz- és tőkepiac

Hiánycikk az Ezüst Sas - Tömegével veszik az érméket

Világszerte óriási az ezüst iránti kereslet, a kínálat pedig egyre csak szűkül. Az elmúlt időszakban jócskán megnövekedett ezüstárfolyam a pattanásig feszülő ezüstpiaci helyzetet tükrözi vissza – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az Egyesült Államok pénzverdéje saját honlapján tette közzé, hogy az „Ezüst Sas” névre keresztelt befektető érmék gyártásához már nem rendelkezik megfelelő mennyiségű ezüst lapkával. Ezért a verde az úgy nevezett „verdefényes” kivitelben készülő érmék gyártását átmenetileg felfüggeszti. Minderre azt követően került sor, hogy januárban rekordmennyiségű, 6,4 millió uncia „Ezüst Sas” érme került értékesítésre, ami az Egyesült Államok éves ezüstkitermelésének közel 20 százalékát teszi ki.

A januári eladások 50 százalékkal haladták meg az addigi legjobb havi értékesítési adatot. Az ezt követő februárban visszább esett ugyan az eladott darabszám, de még így is minden idők legjobb februárját regisztrálhatta a verde. Ilyen kiugróan magas forgalom mellett ez az egy befektetési termék az év közepére már egyedül elfogyasztaná az Egyesült Államok ezüstbányáinak teljes éves kitermelését.
 
A Kanadai Királyi Pénzverdénél szintén előállt ezüst alapanyag-ellátási problémákról a King World News számolt be még február végén. Az „Ezüst Juharlevél” elnevezésű egyunciás kanadai befektetési ezüstérmék iránti kereslet kiszolgálása a kanadaiak számára is egyre nagyobb nehézségekbe ütközik. Ezért a pénzverő az érmék leosztásánál már mennyiségi szigorításokra kényszerül a forgalmazókkal szemben.

Az ezüstpiacon mutatkozó relatív hiány kialakulásáért minden piaci elemző egyhangúan Kínát teszi felelőssé, amely évtizedeken keresztül ezüstexportőr volt, de a belföldi ipari és befektetői kereslet növekedése miatt mostanra már ezüstbehozatalra szorul. A legfrissebb statisztikák szerint, Kína importja a fehér nemesfémből 2009-ről 2010-re mintegy megnégyszereződött! Míg a Föld legnépesebb országa 2005-ben még több mint 100 millió uncia ezüstöt exportált, 2010-ben a kereslet kielégítéséhez már több mint 120 millió uncia ezüst behozatala vált szükségessé.

Az ezüst kurzusa megbízható indikátorként tükrözi a piacon kialakult kínálati és keresleti viszonyokat. Idén az év eleje óta eddig közel 20 százalékot emelkedett a dollárban jegyzett árfolyam, miután tavaly is már 80 százalékos árnövekedést regisztráltak.

Ezzel egy időben a határidős ezüstkereskedelem szereplői is jócskán hozzáteszik a magukét a kialakult feszült piaci helyzethez. Egyedül a New York-i fémrészlegében (COMEX) a spekulánsok naponta 400 millió uncia – nyilvánvalóan csak papíron létező – ezüstre kötnek ügyleteket. Ezzel szemben a Föld egész éves kitermelése mindössze 800 millió unciát tesz ki.

ezüst sas COMEX kitermelés pénzverőhiány ezüst érme
Kapcsolódó cikkek