Pénz- és tőkepiac

Az arany arat: Mindegy, hogy gyengélkedés vagy túlpörgés

Az arany ára az ázsiai kereskedelemben csütörtökön már a második egymást követő napon emelkedett, miután az amerikai dollár továbbra is 16 havi mélypont közelében van a valutakosárral szemben.

Az azonnali arany ára 3,74 dollárral 1 458,35 dollárra emelkedett unciánként. Ong Yi Ling, a szingapúri Phillip Futures befektetési elemzője szerint a nemesfémnek támogatást nyújthat a gyenge dollár és a Federal Reserve laza monetáris politikája.

Az elemző úgy látja, hogy az ázsiai vásárlások ismét előtérbe és Kína aranykereslete várhatóan erős marad. Az emelkedő és az értékőrző alternatívák hiánya miatt az aranyat értékmegőrzés céljából keresik. Egy hongkongi kereskedő úgy a Reutersnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a kommunista országban elsősorban az ingatlanszektor túlpörgésének megakadályozására terelik a befektetőket az arany felé. Eközben pedig a befektetők a kedvező árak és a masszív fizikai kereslet hatására az ezüst iránt is egyre jobban érdeklődnek, így 31 éves csúcsra emelkedett a szürke fém ára.

Az áremelkedést segíti, hogy a dollár továbbra is 16 havi mélypont közelében mozog a meghatározó devizakosárral szemben. Az Egyesült Államokból érkező adatok egyáltalán nem utalnak arra, hogy a Fed abbahagyná a laza monetáris politikát.

arany ingatlanszektor dollár nemesfém árfolyam
Kapcsolódó cikkek