Pénz- és tőkepiac

Gyorsabban érkeznek a fizetések - Felpörög a bankrendszer

Elsősorban a kisvállalkozások pénzforgalmát könnyíti és kiszolgáltatottságát csökkenti, hogy jövő júliustól a bankoknak négy órán belül teljesíteniük kell az elektronikus átutalásokat – mondták el a magyarországi Volksbank és informatikai partnerei sajtótájékoztatójukon.

A készülő jogszabályok alapján 2012 július másodikától sokkal gyorsabbá válik a pénzforgalom Magyarországon. A kidolgozás alatt álló jogszabályok értelmében a bankoknak és más fontos pénzügyi szolgáltatóknak négy órán belül teljesíteniük kell az elektronikus úton adott átutalási megbízásokat. Emellett azonban ideiglenesen fennmarad a jelenleg alkalmazott napi egyszeri, papír alapon történő átutalás is.

Az új pénzforgalmi rend számos problémát okoz, de új lehetőségeket is teremt a pénzügyi szolgáltatók számára. A napon belüli, többszöri átutalás miatt át kell alakítaniuk számítástechnikai rendszereiket és folyamatosan módosítaniuk kell a kifizetésekkel kapcsolatos pénzügyi fedezetek mértéket.

Ugyanakkor az új pénzforgalmi rendszer lehetővé teszi, hogy a bankfiókban kezdeményezett átutalásokat is gyorsabban teljesítsék és például napon belüli betéteket kössenek le a hitelintézeteknél. Így például egy vállalkozás vagy magánszemély a délelőtt tíz órakor beérkező betétjét lekötheti a délutáni négy órakor történő átutalásig. Ez elsősorban a kisvállalkozásoknak lehet előnyös, hiszen esetükben sokszor rövid ideig nagy összegek találhatóak a számlájukon.

A Magyarországi Volksbank Simplexyon informatikai Kft.-vel és az IBM Magyarországgal közösen készül fel a jövő júliusi informatikai váltásra. A banki szintű fejlesztések idén március és augusztus között folynak, szeptembertől áprilisig pedig a bankok közötti tesztelésekre kerül sor. Az informatikai szakemberek szerint az átállás nehézségét elsősorban az okozza, hogy a régi és az új rendszernek párhuzamosan kell működnie jövő júliustól. Így az elektronikusan átutalt összegeket hétköznap napközben kétóránként, a papír alapon, a fiókba leadottakat továbbra is éjszakánként utalják át.

Az új pénzforgalmi rend elsősorban a kisvállalkozások számára előnyös. Azok ugyanis pontosabban időzíthetik kötelezettségeik teljesítését, így hosszabb ideig használhatják fel vagy kamatoztathatják a náluk lévő pénzt. A gyorsabb pénzforgalom a kiscégek kiszolgáltatottságát is csökkenti, azok ugyanis gyakran küzdenek likviditási problémákkal és igazodniuk kell a nagyobb vállalatok által előírt fizetési kötelezettségekhez.

Birinyi Éva, a Magyarországi Volksbank fizetési forgalmi menedzsere elmondta: a hitelintézet arra ösztönzi ügyfeleit, hogy mielőbb térjenek át a papír alapú megbízásokról az elektronikus átutalásokra és úgy véli, hogy idővel a teljes fizetési forgalom átterelődik a napon belüli elszámolási rendszerre. A Volksbank szakemberei lapunk érdeklődésére elmondták, hogy az új elszámolási rendszer kialakításának költsége a hitelintézet mérlegfőösszegének mintegy 1 százalékába kerül. Emellett több terhet jelent a bank számára a fedezetkezelés is. A többletköltségeket azonban nem akarják az ügyfelekre áthárítani, arra számítanak, hogy az új átutalási rend kevesebb munkaerőt köt le és azt más feladatok ellátására irányíthatják át.

napon belüli betét lekötés átutalás Bank pénzforgalmi rendszer
Kapcsolódó cikkek