Pénz- és tőkepiac

Gyorsabban érkeznek a fizetések - Felpörög a bankrendszer

Elsősorban a kisvállalkozások pénzforgalmát könnyíti és kiszolgáltatottságát csökkenti, hogy jövő júliustól a bankoknak négy órán belül teljesíteniük kell az elektronikus átutalásokat – mondták el a magyarországi Volksbank és informatikai partnerei sajtótájékoztatójukon.

A készülő jogszabályok alapján 2012 július másodikától sokkal gyorsabbá válik a pénzforgalom Magyarországon. A kidolgozás alatt álló jogszabályok értelmében a bankoknak és más fontos pénzügyi szolgáltatóknak négy órán belül teljesíteniük kell az elektronikus úton adott átutalási megbízásokat. Emellett azonban ideiglenesen fennmarad a jelenleg alkalmazott napi egyszeri, papír alapon történő átutalás is.

Az új pénzforgalmi rend számos problémát okoz, de új lehetőségeket is teremt a pénzügyi szolgáltatók számára. A napon belüli, többszöri átutalás miatt át kell alakítaniuk számítástechnikai rendszereiket és folyamatosan módosítaniuk kell a kifizetésekkel kapcsolatos pénzügyi fedezetek mértéket.

Ugyanakkor az új pénzforgalmi rendszer lehetővé teszi, hogy a bankfiókban kezdeményezett átutalásokat is gyorsabban teljesítsék és például napon belüli betéteket kössenek le a hitelintézeteknél. Így például egy vállalkozás vagy magánszemély a délelőtt tíz órakor beérkező betétjét lekötheti a délutáni négy órakor történő átutalásig. Ez elsősorban a kisvállalkozásoknak lehet előnyös, hiszen esetükben sokszor rövid ideig nagy összegek találhatóak a számlájukon.

A Magyarországi Volksbank Simplexyon informatikai Kft.-vel és az IBM Magyarországgal közösen készül fel a jövő júliusi informatikai váltásra. A banki szintű fejlesztések idén március és augusztus között folynak, szeptembertől áprilisig pedig a bankok közötti tesztelésekre kerül sor. Az informatikai szakemberek szerint az átállás nehézségét elsősorban az okozza, hogy a régi és az új rendszernek párhuzamosan kell működnie jövő júliustól. Így az elektronikusan átutalt összegeket hétköznap napközben kétóránként, a papír alapon, a fiókba leadottakat továbbra is éjszakánként utalják át.

Az új pénzforgalmi rend elsősorban a kisvállalkozások számára előnyös. Azok ugyanis pontosabban időzíthetik kötelezettségeik teljesítését, így hosszabb ideig használhatják fel vagy kamatoztathatják a náluk lévő pénzt. A gyorsabb pénzforgalom a kiscégek kiszolgáltatottságát is csökkenti, azok ugyanis gyakran küzdenek likviditási problémákkal és igazodniuk kell a nagyobb vállalatok által előírt fizetési kötelezettségekhez.

Birinyi Éva, a Magyarországi Volksbank fizetési forgalmi menedzsere elmondta: a hitelintézet arra ösztönzi ügyfeleit, hogy mielőbb térjenek át a papír alapú megbízásokról az elektronikus átutalásokra és úgy véli, hogy idővel a teljes fizetési forgalom átterelődik a napon belüli elszámolási rendszerre. A Volksbank szakemberei lapunk érdeklődésére elmondták, hogy az új elszámolási rendszer kialakításának költsége a hitelintézet mérlegfőösszegének mintegy 1 százalékába kerül. Emellett több terhet jelent a bank számára a fedezetkezelés is. A többletköltségeket azonban nem akarják az ügyfelekre áthárítani, arra számítanak, hogy az új átutalási rend kevesebb munkaerőt köt le és azt más feladatok ellátására irányíthatják át.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek