Pénz- és tőkepiac

Trükköztek a bankok? 16 céget vizsgál az EU hatósága

Vizsgálatot indított az Európai Unió a CDS piacon tevékenykedő pénzügyi intézményeknél, mert felmerült a gyanú, hogy megsértették a versenyügyi szabályokat.

Az versenyügyi hatósága az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogy a vezető CDS-piaci adatszolgáltató Markit visszaélt-e domináns pozíciójával úgy, hogy 16 befektetési bank CDS-tranzakciós adatait kizárólag ennek a cégnek biztosította.

 A CDS egy olyan pénzügyi termék, ami a kötvények kockázatának kereskedésére – értékpapírosítására – szolgál, (a kereskedését 1995-ben indították el)

A bizottság vizsgálja azt is, hogy a 16 bank közül kilenc intézmény, valamint az ICE CDS-klíringház díjkedvezményekei és profitmegosztási egyezségeket is tartalmazó megállapodásai sértették-e a versenyt azáltal, hogy a bankokat kizárólag az ICE szolgáltatásainak használatára ösztönözték, amely gyakolatilag lehetetlenné tette, hogy másik klíringház belépjen a piacra. A bizottság azt is vizsgálja, hogy az ICE díjstruktúrája biztosított-e tisztességtelen előnyt az érintett 9 banknak, hátrányosan érintve ezzel a piac többi szereplőjét.

A bizottság vizsgálja egyebek mellett a JP Morgant, a Bank of America Merrill Lynch-cset, Barclayst, a BNP Paribast, a Citigroupot, a Commerzbankot, a Deutsche Bankot, a Goldman Sachst, az HSBC-t, a Morgan Stanley-t, Royal Bank of Scotlandot, az UBS-t, a Credit Agricole-t és a Societe Generale-t.

A CDS komoly piacbefolyásoló szereppel bír a gazdaságban – indokolta a vizsgálatot Joaquin Almunia, a testület versenyügyi biztosa. A jelen gyakorlat azonban azt mutatja, hogy az unió birtokában kevés az eszköz arra, hogy az ezzel kapcsolatos visszaéléseket megelőzze.

Markit kartel klíring Megegyezés bizottság ICE Európai Unió CDS versenyjog
Kapcsolódó cikkek