Pénz- és tőkepiac

Felfalják egymást a tőzsdék - Terítéken New York

A Nasdaq és az International Exchange Inc (ICE) közvetlenül a részvényesekhez fordul a New York-i Értéktőzsdére (NYSE) megvételére tett kéretlen ajánlatával, ezzel megkerülve a menedzsmentet, amely már kétszer utasította el azt.

A két tőzsdecég együttesen 11,3 milliárd dollárt ajánl a New Yorki Értéktőzsdéért, immár közvetlenül az NYSE Euronext részvényesei számára. A cégcsoport eddig már két felvásárlási ajánlatot tett, de hiába emelte az árat 350 millió dollárral, az NYSE vezetése elutasította. A kérők azonban nem adják fel és ezúttal a menedzsmentet megkerülve tesznek ajánlatot a részvényeseknek, miután a CNN információi szerint a befektetők kritizálták a vezetőséget az elutasító hozzáállás miatt.

Az igazgatóság a Deutsche Börse 10,2 milliárd dollár összegű ajánlatát fogadta el. Az NYSE igazgatósága azzal érvelt, hogy a kéretlen ajánlat nem komoly, és az üzletet megtorpedózhatja a versenyfelügyelet.

A Nasdaq és az ICE egymás között két részre akarják osztani az NYSE Euronext műveleteit, s úgy vélik, hogy ez jobb a részvényesek számára. A Nasdaq-ICE felvásárlás azt jelentené, hogy szétválasztanák a NYSE Euronextet és ezzel számtalan állás szűnhet meg a francia részlegben – közölte az Euronext vezetője. Dominique Cerutti a Reuters tudósítása szerint elmondta: ha az üzlet létrejön, a derivatívákkal foglalkozó az ICE-hez kerülne, míg a Nasdaq a készpénztranzakciókkal foglalkozna.

Ezzel Cerutti szerint a londoni ICE-hoz kerülhetnek a Párizsban kötött derivatívák, valamint az árupiaci kereskedelem egy része. A Nasdaq az Euronext piacokat az OMX technológiába vonná be, ami plusz költséget jelentene a ügyfeleinek és leépítést eredményezne Párizsban, ahol a 400 fős személyzet fele a technológia fejlesztésén dolgozik.

A Nasdaq és az ICE ajánlatukat részletesen ismertetik e hónapban. Az NYSE részvényesei július 7-én szavaznak a Deutsche Börse tervéről, amelynek révén a világ legnagyobb tőzsdéje jönne létre.

felvásárlás Deutsche Börse Euronext ICE értéktőzsde Nasdaq NYSE
Kapcsolódó cikkek