Pénz- és tőkepiac

Geithner: a dollárnak sokáig nincs alternatívája

Van-e a dollárnak mint globális tartalékvalutának alternatívája? - tették fel a kérdést az Investment Company Institute tagjai, egyszersmind befektetők a szervezet Washingtonban tartott gyűlésén. Az amerikai pénzügyminiszter szerint a dollár még egy ideig biztosan tartja magát a globális piacon.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter rámutatott: hosszabb távon, ahogy Kína, Brazília, Oroszország és más országok gazdaságai megerősödnek, és ha ezek valóban megnyitják pénzügyi rendszereiket, a valutáik pedig ténylegesen rugalmasak, továbbá, ha lebontják a tőkemozgások ellenőrzését, és teljesebb mértékben integrálódnak, úgy hosszabb időn múltán elképzelhető egy jelentősebb eltolódása dollár pozícióját tekintve.

Jelenleg e változások igencsak a legelején tartanak. Ezzel összefüggésben utalt a Kínával jövő héten sorra kerülő tárgyalásokra, amelyeken az amerikai fél arra igyekszik bátorítani Kínát, hogy engedje: a valutájának árfolyama gyorsabban reagáljon a piaci mozgásra, biztosítson nagyobb lehetőségeket az amerikai termékek és szolgáltatások számára, vagyis nyissa meg a piacot a pénzügyi szolgáltatások, pénzügyi termékek számára, s engedjen nagyobb versenyt e téren.

Az inflációról szólva Geithner kiemelte, jelenleg az Egyesült Államokban a gázárak emelkedése megy végbe, és ez nagy nyomást gyakorol a dolgozók családjaira, ám nem alakul át magasabb inflációs rátákra vagy magasabb inflációs várakozásokra. A politika középpontjában továbbra is a tartós növekedés áll - fejtegette.

geithner dollár USA infláció tartalékvaluta
Kapcsolódó cikkek