Pénz- és tőkepiac

Hiába az érdeklődés, nem fogynak a biztosítások

A magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása fokozta az érdeklődést a nyugdíjcélú megtakarítási termékek, így az életbiztosítások iránt is, a díjbevételek mégsem növekednek. A biztosítók szerint ennek az alacsony jövedelmek mellett sokszor az ügyfelek alacsony pénzügyi kultúrája és a beláthatatlanul hosszú időtáv is az oka.

A magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása növelte az igényt a megtakarítási jellegű életbiztosítások iránt – mondja Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító élet- és bankbiztosítási vezérigazgatója, aki arra számít, hogy a második pillérből kivált ügyfelek várhatóan újabb megoldásokat keresnek nyugdíjaséveik biztonságának megteremtéséhez, ezen belül az élet-, illetve nyugdíjbiztosítások mellett is sokan lerakják majd a voksukat. Az érdeklődést azonban a jelek szerint tettek már nem követik, és ez a biztosítási szektor eredményein is látszik.

Az életbiztosítási piac zsugorodása a szerződések darabszámán is nyomot hagyott: a 2011. március végi 1,96 millió szerződés több mint 111 ezer darabbal volt kevesebb, mint az egy évvel korábban nyilvántartott 2,08 millió. „Ennek oka, hogy a hagyományos termékek állománya csökkent, a unit-linked biztosításoké pedig nem növekedett. Még mindig sok a kimenő állomány, amelyet az új kötések nem tudnak ellensúlyozni” – magyarázza Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának vezetője. A biztosítók szakértői szerint hiába ismerik fel sokan, hogy takarékoskodni kellene a nyugdíjasévekre, a konkrét cselekvésig viszonylag kevesen jutnak el. Ennek egyik oka, hogy a pénzügyi kultúra alapjai is hiányoznak a legtöbb embernél – mondja Bartha Viktória, az Aegon életbiztosítási vezérigazgató-helyettese.

A felnőtt lakosság elenyésző hányada ismeri és követi csak azt az aranyszabályt, hogy a munkába állást követően a mindenkori bevételek tizedét félre kell tenni ahhoz, hogy megfelelő alaptőkét halmozzon fel az ember a nyugdíjasévekre. Igaz – teszi hozzá a szakember –, sokaknál ennek anyagi okai vannak. Akik havi 80-100 ezer forintos jövedelemből próbálnak megélni, örülnek, ha az alapvető kiadásaikat finanszírozni tudják, sajnálatos viszont, hogy azok sem készülnek tudatosan a nyugdíjasévekre, akik ezt jövedelmük alapján megtehetnék.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

unit linked megtakarítás biztosítás
Kapcsolódó cikkek