Pénz- és tőkepiac

Jól indított a BÉT - Mi várható a Moltól?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 241,39 pontos emelkedéssel, 23.020,62 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 1,06 százalékkal erősödött.

A vezető részvények közül mindegyik emelkedéssel kezdte a napot. A Mol papírok árfolyama a tegnap emelkedés után csütörtök reggel 1,05 százalékos emelkedéssel 22900 forinton áll, az MTelekom papírok kurzusa 0,92 százalkkal 546 forintra, az OTP-é 1,20 százalékkal 6120 forintra emelkedett. A Richter részvények árfolyama 1,05 százalékos pluszt mutat, s valamivel fél tíz előtt 35880 forinton áll.

Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint azért nyitott emelkedéssel a BÉT, mivel a nemzetközi piacokon is kicsit kedvezőbb lett a hangulat a pozitív amerikai tőzsdezárás után.

A Mollal kapcsolatban kifejtette, hogy a magyar állam részesedésszerzése az olajtársaságban összességében nem olyan hír, amely miatt szárnyalni kellene a papír árfolyamának. A tranzakció a vállalat működését nem érinti, ebből a szempontból semleges a hír, viszont a mögöttes üzenetek inkább negatív jelzésűek. Ezek között említette, hogy a Szurgutnyeftegas alatt tudott csak kiszállni a Molból. Továbbá az orosz befektetőnél a piac nem tartott attól, hogy a részesedését a piacon értékesítené, viszont az állam esetében felmerülhet az a lehetőség, hogy legalábbis a pakett egy részétől megválik.

Optimizmus lett úrrá a fő nyugat-európai értéktőzsdéken is csütörtökön.
A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 az előrejelzéseket meghaladó, 0,37 százalékos pluszban, a frankfurti DAX-30 szintén az előrejelzéseket túlszárnyaló, 0,53 százalékos emelkedésben, a párizsi CAC-40 százalékos 0,31 többletben volt nyitás után a szerdai záróhoz képest.

Szurgut Mtelekom OTP Erste BUX bét Mol pakett Richter
Kapcsolódó cikkek