Pénz- és tőkepiac

7 százalék a reálhozam - Miről tárgyalt Surányi a PSZÁF-ben?

Az Alkotmánybíróság (Ab) három hete már tartott egy meghallgatást a magánnyugdíjpénztárak ügyében, amelynek fő célja az "orientáció" volt - mondta Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

A meghallgatáson részt vett Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke, Mészáros József, az Országos Nyugdíjfolyósító főigazgatója és Surányi György, volt jegybankelnök is.

Bába Julianna elmondta: az Ab nem a jogi tartalomra fókuszált, hanem arra próbált választ találni, hogy volt-e gazdasági szükséghelyzet Magyarországon. Úgy vélekedett, a reálhozamok kifizetése után már nehéz lesz a pénztártagságot visszaállítani, az lett volna a legszerencsésebb, ha a vagyontranszfer előtt megszületik a döntés.

A pénztárszövetség elnöke elmondta: a vagyonátadás rendben lezajlott, a pénztárak előtt álló következő nagy feladat a tagi követelések kifizetése lesz. A reálhozam várhatóan magasabb lesz a korábban közöltnél: átlagosan 7 százalék. Az 1998-ban belépett átlagos jövedelmű pénztártagoknak mintegy egymillió forintos egyenlege van, ők 8-9 százalékos reálhozamra számíthatnak - fűzte hozzá.

PSZÁF bába julianna Országos Nyugdíjfolyósító Alkotmánybíróság
Kapcsolódó cikkek