Pénz- és tőkepiac

Kéthetes csúcsra erősödött a forint

A forint széleskörűen erősödött a vezető devizákkal szemben, és a BUX is emelkedni tudott a kedvező nemzetközi befektetői hangulatban.

Az európai vezető tőzsdeindexek több mint 1,5 százalékot erősödtek szerdán. Az emelkedés már reggel megkezdődött, mert a piacok azt várták, hogy Görögország elfogadja a megszorító csomagot, hogy nemzetközi hitelhez jussanak, elkerülve az államcsődöt. Miután a parlament megszavazta a költségvetési kiigazítási tervet nem tört meg a lendület, és a piacok optimizmusa is kitartott.

A forint 268,6-os reggeli árfolyamról 266-ig erősödött az euróval szemben. Ilyen kedvező szinten június 15-e óta nem jegyezték a közös európai devizát, így a forint félhavi csúcsra került.

A régiós devizák is erősödtek az euróval szemben, de a legjobb teljesítményt, közel 0,8 százalékos erősödést a forint mutatja.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A svájci frank ellenében a reggeli 225-ös kurzusról 221-es árfolyamra kapaszkodott a hazai deviza. Az amerikai dollár ára 185 forintra ereszkedett 187-es szintről.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX 0,4 százalékot erősödött 22 701,75 pontra (+91,13 pont).

A blue chipek közül csak a Mol gyengült. Az olajcég papírjai 1,3 százalékkal értékelődtek le, 21 295 forinton zárt a A Richter ára változatlan maradt, 36 150 forinton búcsúzott.

A Magyar Telekom és az OTP emelkedni tudott. A telekommunikációs cég papírjai 1,03 százalékkal kerültek feljebb, 589 forintra. A bankpapír 2,11 százalékot erősödött 5 907 forintra.

Az Egyesült Államokban a Dow Jones ipari index 0,6, a technológiai részvények Nasdaq kompozit indexe 0,46, míg a Standard & Poor’s 500 index 0,84 százalékot emelkedett. Amerikában is az fűtötte a részvényeket, hogy a görög parlament megszavazta a megszorításokat.

részvény forint Magyar Telekom CHF Frank OTP tőzsde HUF USD euró Mol Richter árfolyam
Kapcsolódó cikkek