Pénz- és tőkepiac

Ebbe fektettük a pénzünket

Rekordon az állampapír-állomány, megugorhat az állam részvényekben lévő vagyona.

Értékpapírokba tették megtakarításaikat májusban a háztartások – ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank frissen közzétett adataiból. A lakosság csaknem 60 milliárd forintnyi friss pénzt vitt ilyen jellegű befektetésekbe, és bár az árfolyamok alakulása összességében véve nem volt kedvező, a háztartásoknak a hónap végére már így is több mint 4100 milliárd forintja volt értékpapírszámlákon.

Ami kedvező hír az államháztartás finanszírozása szempontjából, hogy a lakosság ismét vásárolja az állampapírokat. Csaknem 13 milliárd forintot fektettek a magyar államadósságba, így az állomány 738 milliárd forint fölé emelkedett. A teljes magyar állampapír-állomány egyébként rekordot döntött az ötödik hónapban, meghaladta a 16 800 milliárd forintot. Ez a csúcs pedig valószínűleg még sokáig megmarad, júniusban ugyanis a magánnyugdíjpénztárak által visszaadott, nagyjából 1300 milliárd forintnyi hitelpapírt bevonták. A legtöbb hitelt egyébként a külföldiek adják az államnak, a jegybank statisztikái szerint az állampapír-állomány több mint fele nem rezidens befektetőknél van. Májusban tovább nőtt a hitelintézetek által kibocsátott kötvények népszerűsége is, a háztartásoknak a hónap végén már 742 milliárd forintnyi banki kötvényük volt. A vállalati kötvények viszont a kisbefektetők körében még mindig kevéssé elterjedtek, az állomány csak lassan, havonta néhány száz milliárd forinttal gyarapodik.

A legkedveltebb lakossági még mindig a befektetési alap, a piacon lévő mintegy 3900 milliárd forintot érő befektetési jegy több mint fele van a háztartások birtokában. Ez év február óta minden hónapban érkezett friss háztartási pénz az alapokba, ez jó hír lehet a vagyonkezelőknek azután, hogy a magán-nyugdíjpénztári döntő részéről le kellett mondaniuk. A kisbefektetők egyébként legnagyobb mértékben az alacsony kockázatú pénzpiaci alapokat vásárolják, emellett igen népszerűek még körükben a származtatott alapok, ezeken belül is a szintén alacsony kockázatú garantált konstrukciók. A kötvényalapok több mint fele, és az ingatlanalapok csaknem 50 százaléka szintén háztartási értékpapírszámlákon van, részvényalapokat viszont nem nagyon vásárol a lakosság, a náluk lévő állomány alig haladja meg az 50 milliárd forintot.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

lekötés háztartás alap befektetés
Kapcsolódó cikkek