Pénz- és tőkepiac

Itt az "orosz Lehman Brothers?" - Offshore botrány, óriás mentőcsomag

A modern Oroszország történetében az eddigi legnagyobb mentőcsomaghoz jut a Bank of Moscow, az ország ötödik legnagyobb pénzintézete.

A The Moscow Times szerint az orosz állam maximum 14 milliárd dollárnyi támogatott kölcsönt ad a Bank of Moscow-nak, miután felfedezték, hogy a bank eszközeinek egyharmada "problematikus". A pénzügyi transzparencia egy olyan szektorban, amely több mint ezer bankot foglal magában, hagyományosan egyenetlen, és elemzők szerint más jelentős pénzintézeteknél is előfordulhatnak a mérlegszámlán hasonló problémák. "A helyzet nagyon hasonlít a Lehman Brothersére" - vélte Natalja Orlova, az Alfa Bank vezető közgazdásza, aki szerint egy, a Bank of Moscow méretű bank csődje  kihatással lenne a nemzetközi pénzügyi rendszerekre.

A cég válságának mértékéről akkor közöltek részleteket, amikor az orosz központi bank vizsgálatot tartott a banknál, alig két hónappal azután, hogy az elnökét, Andrej Borogyint menesztették a VTB külkereskedelmi bank ellenséges átvétele során, és ezután Borigyin Londonba menekült az ellene inditott bűnvádi eljárás miatt.

Alekszej Kudrin pénzügyminiszter, aki a VTB elnökeként szolgált, majd a múlt hónapban lemondott tisztségéről, a múlt pénteken elismerte, hogy a Bank of Moscow-nál támadt bajok egy részéért a városházi szabályozók és az orosz központi bank a felelős, de a kialakult zűrzavarért egyértelműen Borogyint és menedzsertársait tette felelőssé. "Reméljük, hogy a rendvédelmi szervek vizsgálatot folytatnak és eljárnak a Bank of Moscow menedzsmentjével szemben, amely megengedte, hogy ez megtörténjék. Javasoljuk, hogy a különböző országok rendvédelmi szervei működjenek együtt, mert az eszközöket külföldön vonták össze" – nyilatkozott Kudrin.

A Betétbiztosítási Ügynökség szerint a Bank of Moscow-tól 60 milliárd rubel összegű kölcsönt helyeztek ki offshore vállalatokhoz. A cég mintegy 100 ezer vállalati ügyfelet és 9 millió magánügyfelet szolgál ki 381 irodájában. A Borogyin vezette Bank of Moscow-ot, korábban a Luzskov irányítása alatt álló moszkvai városháza ellenőrizte, és szoros kapcsolatok fűzték Oroszország leggazdagabb asszonya, Baturina Luzskov által létrehozott üzleti birodalomhoz. 

kölcsön mentőcsomag segély moszkvai bank Lehman Brothers
Kapcsolódó cikkek