Pénz- és tőkepiac

Kimenekítették az aranyat a "jegybankok jegybankjából"

A Nemzetközi Fizetések Bankja által közzétette jelentés szerint nyolc éve nem vontak ki annyi aranyat a bázeli központi intézményből, mint tavaly.

A központi bankok a március 31-vel zárult évben 632 tonna aranyat vontak ki a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankjából (BIS), ami a legnagyobb mennyiség az elmúlt évtized alatt.

Az adat a BIS éves jelentésében szerepel, és éles fordulatot jelez az előző évhez képest, amikor a központi bankok még növelték a BIS-nél elhelyezett aranybetéteiket, mintsem, hogy közvetlenül a magánszektornak adják ki kölcsön, kamatra. Ezzel a BIS-nél betétként elhelyezett arany mennyisége 729 tonnára csökkent az előző évben feljegyzett 1360,7 tonnáról. A BIS-nél, a "jegybankok jegybankjánál" kizárólag központi bankok helyeznek el letétben aranyat – írja a Bloomberg.

A szervezet júniusban közzétett éves jelentésében az is szerepel, hogy osztrák pénzintézetek olasz adósoknak az elmúlt év utolsó napján szereplő állapot szerint 22,16 milliárd dollárt, azaz az akkori átváltási árfolyam szerint 16,6 milliárd eurót kölcsönöztek ki. Összehasonlításul: az osztrák hitelintézetek Görögországgal szembeni kitettsége az előző jelentés szerint csak mintegy 2,3 milliárd euró volt. (Ebben az összegben az osztrák biztositók és alapok követelései nem szerepelnek). Ausztria Olaszországgal szembeni banki kitettsége azonban valamivel nagyobb, mint a német bankoké, amelyeknek az olasz adósoknál lévő kinnlevőségei 116 milliárd eurót értek el a Bundesbank 2011. március végén feljegyzett állapot szerint.

Az osztrák bankok még a mostani, megemelkedett kitettség mellett is inkább kelet-Európára koncentrálnak: Magyarországon 25,45 milliárd eurós kitettséggel rendelkeznek az osztrák pénzintézetek. Az összeg Csehországban 45,9 milliárd, Romániában pedig 29,8 milliárd euró a BIS 2010 év végi adatai szerint.


 

arany BIS Nemzetközi Fizetések Bankja jegybank
Kapcsolódó cikkek