Pénz- és tőkepiac

Devizahitelek: felkészültek a bankok a rohamra

Felkészülten, esetenként hosszabbított nyitva tartással várják a bankok a devizahiteles ügyfelek rohamait, és egyre több saját konstrukciót is kidolgoznak a helyzet hatékonyabb kezelése érdekében. A kormány 40-45 milliárdos extra kiadással számol az otthonvédelmi akcióterv miatt, amelynek nagyobb része jövőre lehet aktuális.

„Felkészültünk az ügyfélrohamra, és arra is, hogy lesznek olyanok, akik nagyon sürgősen szeretnének csatlakozni az árfolyamrögzítés konstrukciójához” – nyilatkozott az InfoRádiónak Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Hozzátette: bármennyire is gyors egy ügyfél, a törvény kimondja, hogy a fix árfolyam előnyeit csak a szerződéskötést követő második havi törlesztőrészlettől élvezheti, így a csökkentett törlesztőrészletekkel leghamarabb októbertől lehet kalkulálni. (Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára pénteken még úgy nyilatkozott, hogy a rögzített árfolyamot már a szeptemberi törlesztőrészletben is érvényesíteni lehet.)

A kormány most publikált jelentése szerint – amelyet az MTI idézett – a több elemből álló otthonvédelmi akcióterv összesen 40-45 milliárd forintba kerül a költségvetésnek 2011–14 között. Az árfolyamvédelmi pillérnek nincs közvetlen költségvetési hatása – írja a kabinet a jelentésben –, ugyanakkor az állami garanciavállalás „implicit” kötelezettséget jelent a büdzsé számára, azaz az állami garancia beváltásából származhat a jövőben költségvetési kiadás. Az állam az árfolyamrögzítés idejére százszázalékos készfizető, az azutáni időszakra huszonöt százalékos sortartó kezességet vállal a gyűjtőszámla egyenlegére.

A kezesség beváltásából fakadó esetleges kiadásokat ugyanakkor ellensúlyozhatja a bankok által fizetendő kezességvállalási díj. A kormány szerint a konkrét kiadás pontos számszerűsítése nem lehetséges, mivel nem jelezhető előre a nemfizetési arány, egyelőre nem ismert, hány bank igényli a garanciát és hány adós vesz részt a programban, illetve a forintárfolyam alakulása is döntően meghatározza a garancia alapját.

A Nemzeti Eszközkezelő Társaság összesen ötezer – szociális szempontok alapján kiválasztott – adós ingatlanát vásárolja meg, jelentős diszkont mellett. Az ötezer ingatlan megvétele összesen mintegy 20,5 milliárd forint kiadást jelenthet 2014 végéig. A szociális családiház-építés költségvetési terhe mintegy 15 milliárd forint lehet, ennek legnagyobb része jövőre jelentkezhet.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

rögzítés otthonmentés fix árfolyam árfolyam
Kapcsolódó cikkek