Pénz- és tőkepiac

Ez a hír gyengíti a svájci frankot

Ezúttal a bizonytalan nemzetközi hangulatban a forint relatíve jól teljesít a térségbeli devizákkal szemben, az optimizmus a forintra hatott a legjobban. A hektikus mozgás azonban a következő napokban is megmaradhat – áll a Commerzbank devizapiaci elemzésében. A frank az euróhoz történő lehetséges rögzítés hírére gyengült.

A hét eleji PLN/HUF, CZK/HUF, illetve RON/HUF árfolyamok mára rendre
a forintnál alacsonyabb értékeket mutatnak, a forint hétfő óta több mint 3 százalékot hozott a zloty-n, 1 százalékot a koronán és 1,75 százalékot a lejen. A tegnap délután kezdődött optimizmus a forintra hatott a legjobban, de azért ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mivel a hazai CDS-felárunk tegnapi záróára nem csökkent az előző értékhez képest, hanem 10 ponttal 419-ről 429-re emelkedett. Az utóbbi napok hektikus mozgásai után mintha egy kicsit mérséklődne a turbulencia a nemzetközi piacokon, és a forint keresztárfolyamaiban is nyugodtabb mozgásokat látni reggel. Lehetséges természetesen, hogy a nap folyamán folytatódik az immár szokásos több százalékos hullámzás a kurzusban, de jó esély van mérsékeltebb mozgásokra.

A spanyol és olasz kötvények az ECB intervencióinak ellenére is nyomás alatt vannak, a hozamok meglehetősen magasak a hasonló futamidejű német papírokhoz képest. Tegnap a piacok némi megnyugvással fogadták Nicolas Sarkozy bejelentését, hogy kedden rendkívüli pénzügyi konferenciát fognak tartani, ahol a résztvevők talán meg tudnak állapodni valamiféle közös fellépésben, az adósságválsággal kapcsolatban.

Ma várhatóan egy adat és egy fontos esemény fogja a befektetői hangulatot leginkább alakítani: a második negyedéves előzetes görög alakulását publikálják, illetve az olasz törvényhozás déltől tárgyalja a Berlusconi-kormány megszorító intézkedéseit. Az EUR/USD árfolyama továbbra is viszonylag stabil, a mai nap 1,4150 – 1,4250 között lehet a bankközi kereskedés.

A hírek szerint az SNB komolyan foglalkozik azzal a gondolattal, hogy ideiglenesen, egy előre meghatározott szinten az euróhoz köti a frank árfolyamát. Valószínűleg ennek az információnak a hatására tudott némileg gyengülni a frank az euróval, és a forinttal szemben. A frank forint árfolyama délután 2 órán belül öt százalékot esett, 264-ről 250,70-ig. A mai nap 255 környékéről indul, továbbra is nagy volatilitásra számíthatunk, jó eséllyel gyengülő frank dominanciával.

Frank Berlusconi ECB görög GDP euró SNB
Kapcsolódó cikkek