Pénz- és tőkepiac

Ezekkel az akciókkal készülnek a bankok a tanévre

A tanév közeledtével ismét sokasodnak a diákszámlákkal kapcsolatos promóciók a lakossági bankpiacon. A számlakonstrukciók összetétele viszont alig változott a korábbi évekhez képest, nem sok a különbség az egyes bankok kínálata között.

A szeptemberi tanévkezdéshez közeledve újra elindultak a fiatalabb korosztály számára kifejlesztett folyószámla-konstrukciókkal kapcsolatos banki promóciók. A lelkesedés nem véletlen: a már az iskolai tanulmányok ideje alatt megszerzett ügyfelek nagy részére később is számíthatnak a pénzügyi szolgáltatók, így a kezdeti években megéri lemondani a díj- és jutalékbevételek egy részéről.

Ráadásul az iskolai tanulmányokat folytató ügyfélkör mérete egyáltalán nem elhanyagolható: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium adatai szerint az elmúlt tanévben összesen csaknem 1,7 millió iskolás kezdte meg a tanulmányait, amelynek több mint egyötöde a bankok szempontjából már különösen érdekes felsőoktatási hallgatók közül került ki, bő egyharmaduk pedig már betöltötte a 14. életévét.

Az idei tanévkezdéshez kapcsolódóan három, a lakossági piacon jelentősebb szerepet játszó bank is akciókat indított a diákoknak kínált számlakonstrukcióinál. Az Erste kétezer forintos jóváírást ígér minden, a banknál új diákszámlát nyitó ügyfélnek, és 20 kisorsolt diáknak gépjármű-vezetői tanfolyam elvégzését is finanszírozzák. Az FHB a Hello névre keresztelt bankszámlájához kapcsolódóan tart tárgynyeremény-sorsolásokat, az OTP Bank pedig a már bőven a húszas éveikben járó fiataloknak szóló Jump csomagnál tart érvényben egy sor promóciót.

A diákoknak kifejlesztett számlacsomagoknál viszont sok újjal nem rukkoltak elő az idén sem a bankok, igen egy kaptafára menő maradt az eszköztár. Az átlagos – többnyire 26 éves korig igénybe vehető – diákszámla ennek megfelelően az első évben díjmentes bankkártyát, ingyenes vagy minimális díjú számlavezetést tartalmaz, kedvező árszabású (vagy szintén ingyenes) utalások és havi egy-két díjmentes ATM-használat mellett.

Még olcsóbb a diákhitel

Minden eddiginél kedvezőbb kamattal juthatnak kölcsönhöz a Diákhitel Központ által nyújtott diákhitelért folyamodó ügyfelek: a társaság korábbi tájékoztatása szerint a kamat mértéke 2011. július 1-jétől további fél százalékponttal csökkent, így 8 százalékra mérséklődött. (Az új kamat az év végéig marad érvényben.) A diákhitel felvehető összegei nem változtak. A költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi 40 ezer forintot igényelhetnek. Emellett a negyven év alatti felsőoktatásban tanulók továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket nemcsak a hazai, de külföldi tanulmányaik folytatása során is.


számlacsomag akció Bank diákszámla promóció
Kapcsolódó cikkek