Pénz- és tőkepiac

Nyolcvan dollár alatt az olaj

A változatlanul aggasztó makrogazdasági kilátások miatt tovább esett és 80 dollár alatti szintre jutott a múlt héten a nyersolaj ára. A kereskedők a kereslet visszaesésére számítanak: várakozásukat a készletadatok is alátámasztják.

Nyolcvan dollár alá csúszott a WTI típusú könnyűolaj hordónkénti ára az amerikai kereskedésben a hét végére: ezzel az árfolyam 3,9 százalékos heti csökkenést produkált, és sorban a negyedik hete esett. A makacs árcsökkenésért az európai adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak okolhatók, amelyek következtében csökkenő keresletre számítanak a kereskedők.

Az aggodalmakat fűtik a múlt héten megjelent készletadatok is: ezek szerint az amerikai tartalékok váratlanul növekedni kezdtek augusztus második hetében.

„Az európai adósságválság felerősödésével kapcsolatos spekulációk újabb kockázatkerülési hullámot indíthatnak el” – nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek Thina Saltvedt, a Nordea Bank AB oslói elemzője, aki szerint az Európában meghatározó brent nyersolajfajta árfolyama képtelen lesz túlszárnyalni a hordónkénti 118 dolláros szintet ebben a negyedévben. A brent árfolyama éppen 105 dollár fölött mozgott pénteken Londonban, csaknem kétszázalékos heti esést produkálva ezzel.

olajár árfolyam készlet makrogazdaság olaj elemző
Kapcsolódó cikkek