Pénz- és tőkepiac

"Pucér" lakásbiztosítást köt a többség - Veszhetnek a vagyontárgyak

A magyar lakások alig háromnegyede biztosított, ám ezek jelentős hányadának sem a valós értékre szól a biztosítása - ismertette az Union Biztosító az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

A négymilliós magyar lakásállomány 75 százaléka rendelkezik biztosítással. Franciaországban gyakorlatilag minden lakás biztosított, Ausztriában a biztosítási arány közel 90 százalékos, míg Németországban közel áll a 80 százalékhoz. Ugyanakkor Szlovákiában az 50 százalékot sem éri el, Olaszországban pedig 20 százalékos a biztosítási arány.

A biztosítók a ház szerkezetében történt kárnál nem a piaci értéket, hanem az újraelőállítási árat veszik alapul. Ezt azért kell ismerniük a biztosítottaknak, mert így megelőzhetők a későbbi viták. A felszerelési tárgyakban esett károkat pedig csak akkor térítik  a biztosítók, ha számlával vagy más dokumentummal tudja igazolni annak meglétét a biztosított.

A biztosítási érték a biztosítás évfordulóján - a megkötés napjával azonos napon - módosítható. Ez vonatkozik a szerkezeti elemekre - például az utólagos hőszigetelésre, vagy a háromrétegű üvegezésű új ablakokra - de az ingóságokban bekövetkezett gyarapodásra is - hívja fel a figyelmet az Union közleménye. Ellenkező esetben a biztosító csak az alacsonyabb értéket téríti meg.

lakásállomány lakás piaci érték alulbiztosítás biztosítás érték
Kapcsolódó cikkek