A világgazdaság krónikus beteg, nem gyógyítható egyszeri csodaszerrel, csak a hosszan tartó kúra lehet eredményes. Éppen ezért hosszú távon továbbra is érdemes fizikai aranyat venni, fontos azonban, hogy a befektetési portfóliónak csupán
az 5-10 százalékát tegye ki, és apró, többlépcsős felhalmozás ajánlott – mondta lapunknak Szabó Zsolt, a Solar Capital Gold többségi tulajdonosa.

– Demján Sándor szinte napra pontosan fél éve csatlakozott a társasághoz kisebbségi tulajdonosként. Milyen változások következtek be az ismert üzletember belépésével?
– Demján Sándor csatlakozásával a legfontosabb követelmény az volt, hogy egy nagyon átlátható, korrekt és minden szempontból biztonságos céget hozzunk létre, amely professzionális módon szolgálja ki az ügyfeleit, és szakmailag semmiféle kivetnivalót nem hagy maga után. Úgy gondolom, ennek az elmúlt időszakban a messzemenőkig eleget is tettünk.

– Milyen célokkal indult a közös munka?
– A piacvezető szerepet tűztük ki célul magunk elé a következő három évre Magyarországon, ezenkívül egy regionális partneri hálózat kiépítése is szerepel a terveink között.
A cégben meglévő tudást tovább tudjuk vinni a környező országokba. A kiszemelt célpontoknál nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy európai uniós tagország legyen, mert a hasonló jogi környezet nagyban segíti a munkánkat. Ezeken a piacokon komoly rést és kimutatható érdeklődést tapasztaltunk, de most még a saját, házon belüli működés megerősítése folyik.

– Az elmúlt fél évben nem telik el nap, hogy ne jelentsenek be újabb rekordokat az aranyról szóló beszámolók. Mindebből mit tapasztaltak a Solar Capital Goldnál?
– Az arany iránti kereslet kimutathatóan nőtt, így természetesen nem csak a tőzsdéken ugrott meg az ár, a fizikai aranyat vásárlók száma is nagymértékben emelkedett. Emiatt a nyáron előfordult, hogy hetekig nem lehetett Magyarországon fizikai aranyat kapni. A legnagyobb készlettel rendelkeztünk a piacon, de ezt is napok alatt elkapkodták. A finomítók ráadásul a nyári szabadság miatt bezártak. A saját készlet ellenére sem tudtunk azonnal minden igényt kielégíteni, így előjegyzéseket vettünk fel. A felpörgött érdeklődést a saját bőrünkön éreztük, forgalmunk jelentősen megnőtt. A cég árbevétele exponenciálisan emelkedik, tavaly közel 500 millió forinttal zártunk, míg ugyanezt júliusban egy hónap alatt teljesítettük.

– Elérkezhet-e egy olyan pont, ahol a kisbefektetők már nem mernek beszállni?
– A fundamentumok hosszú távon az arany mellett szólnak. Mindig azt javasoljuk, ne rövid időtávon, ne egy-két, hanem inkább öt-tíz évben gondolkodjanak a befektetők. A fizikai arany mint hosszú távon mindenképpen jó célpont, a múltbéli statisztikák is arról árulkodnak, hogy bizonytalan piaci környezetben különösen megbízható és értékálló.

– Mi a javasolt befektetési stratégia, mekkora összeget érdemes aranyban tartani?
– Erre nincsenek aranyszabályok, de racionálisan a rendelkezésre álló megtakarítás 5-10 százalékát érdemes aranytermékekben tartani, amelyet nem egyszerre, hanem apránként javaslunk felvásárolni. Az okos stratégia szerint a rendelkezésre álló befektetési összeget legalább három részre kell felosztani. A szakértők sem hirtelen felindulásból vásárolnak. Előfordult olyan ügyfél is, aki az öszszes megspórolt pénzét aranyra kívánta váltani, de lebeszéltük. Nem érdekünk, hogy bárkit meggondolatlan döntésekre biztassunk. Azt viszont fontosnak tartjuk, hogy a megvásárolt aranyat ne vigyék haza, hanem tartsák biztonságos helyen, akár egy aranyszámlán. Erről sajnos még kevesen győzhetők meg, az arány azonban javul. Eleinte a vásárlók 98-99 százaléka valóban haza is vitte az aranylapocskát vagy -tömböt, mostanra már csak 80-85 százalékuk bízik az otthoni elhelyezésben.

– Milyen címleteket keres a tipikus hazai aranyvásárló?
– Általában a 100 és 250 grammos tömböket keresik leggyakrabban.

– Likvid befektetési eszköznek számít a mostani viszonyok között az arany?
– Kimondottan forgalomképes, könnyen pénzzé tehető befektetésről van szó. A Solar Gold az általa eladott aranyat vissza is vásárolja. A nemesfém ilyen szempontból ugyanúgy adható és vehető, mint bármelyik deviza, éppen ezért az aranyat sokan nem is igazi árupiaci terméknek tekintik, hanem árupiaci jellemzőkkel megáldott devizának.

– Mire számítanak az arany árával kapcsolatban az év végéig?
– A mostani gazdasági viszonyok között nem tartjuk elképzelhetetlennek a 2000 dollár feletti unciánkénti árat, míg ötéves távlatban további lényeges növekedési potenciált látunk.