Pénz- és tőkepiac

Újabb szöget ütött a Siemens a francia bankrendszer koporsójába

A Financial Times értesülései szerint a német konglomerátum körülbelül 500 millió eurónyi betétet vett fel az egyik francia bankból bő két héttel ezelőtt. Piaci pletykák szerint ez nem a BNP Paribas volt, hanem a Société Générale/Crédit Agricole duó tagjáról van szó.

Akármelyik is volt, ez egy újabb szöget ütött a francia bankrendszer koporsójába, ami aligha érkezhetett volna rosszabb időpontban – véli az Equilor. A bizalom porladása ugyanis a legrosszabb ami történhet a bankrendszerrel, ráadásul ez pont egy olyan környezetben történik, amikor amúgy is mozsárban vannak a francia pénzintézetek a görög és egyéb európai országokban meglévő érdekeltségeik, pénzügyi eszközeik miatt.

A Siemens a kivett összeget közvetlenül az EKB-nál helyezte el, ami első hallásra meghökkentő, mivel erre csak bankok illetve banki licensszel rendelkező vállalatok jogosultak. A cég néhány évvel ezelőtt kérvényezte banki jogosítványait, és bár eddig nem volt különösebb szüksége rá, most kapóra jött ez a lehetőség. Ráadásul a bankközi piacon mintegy 0.95 százalékos éves kamatot kapna betétjeire, ezt pedig 1 százalék fölé tudta tornázni a speciális betételhelyezéssel. A Siemenshez hasonló jogokkal egyébként csak néhány nagyvállalat rendelkezik az európai kontinensen.

Ebből adódóan az Equilor nem számít arra, hogy tömeges betétkiáramlásra kerüljön sor a francia bankrendszerben, azonban a hír ráirányíthatja a figyelmet az európai pénzügyi rendszer kockázataira. Mivel a francia bankokat a legtöbb kereskedési rendszerben nem lehet shortolni (azaz nem lehet az árfolyamesésből profitálni), a sztorit csak áttételesen lehet megjátszani európai banki szektorindexekkel vagy egyéb származtatott termékekkel. Ilyen például a DJ STOXX 600 Banks Short ETF, ami inverz ETF-ként akkor emelkedik, amikor az európai bankpapírok esnek.

EKB francia bank Siemens Crédit Agricole betét Société Générale
Kapcsolódó cikkek