Pénz- és tőkepiac

A bankok sokszor maguknak keresik a bajt

Szakértők szerint a befektetési bankok által a legmegfelelőbbnek tartott traderek éppen olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek adott esetben csalásokra sarkallják őket.

Milyen egy rogue trader, vagyis olyan bróker, aki felelőtlenül bánik a rá bízott eszközökkel, kárt okozva ezzel a cégének? Az AP szerint a válasz egyszerű: szinte pontosan olyan, amilyen a bankok szerint egy jó trader, vagyis: kötélidegzetű, kockázatkedvelő és pénzéhes. Mivel a rendszer az agresszív és kockázatvállalásra hajlamos kereskedőket díjazza, nem csoda, hogy jó részük később rossz útra téved.

A kérdés ezúttal az UBS tradere kapcsán merült fel: Kweku Adobolit akár tíz év börtönre is ítélhetik, miután 2,3 milliárd dolláros kárt okozott egy csalássorozattal. A rogue traderek azért képesek ilyen hatalmas veszteségeket felhalmozni, mert a kezdetben nyereségvágytól hajtott ügyleteket az első veszteségek után felváltják a pánikreakciók. A The Chemistry Group alapítója szerint az ilyen traderek olyanok, mint a hazardőrök, akik a következő havi lakbért játsszák el azért, hogy megszerezzék az e havi rezsipénzt. Erre példa Tosicside Iguci, akit 1996-ban börtönöztek be, miután 1,1 milliárd dollárost kárt okozott a Daiwa Banknak. A bróker 10 év alatt építette fel az óriási veszteséget, miközben egy kezdetben 200 ezer dolláros mínuszt próbált ledolgozni.

Az Actimize tanácsadó cég felmérésében résztvevő pénzügyi szakértők fele úgy vélte, hogy cégénél pár ezertől millió dollárosig terjedő engedély nélküli kereskedés zajlik. A válaszadók 45 százaléka úgy vélte, hogy sem a hatóságok, sem a média nem tekintené bűnösnek ezeket a tradereket, ha nyernének és nem veszítenének az ügyleteken. Az a feltételezés, miszerint a rogue trading a bankok tevékenységének alapvető része, nem kis részben a Société Générale-nak 4,9 milliárd eurós veszteséget okozó Jérome Kerviel ügyvédeinek köszönhető. Kerviel mindvégig azzal védekezett, hogy a bankok elnézték a szabályszegéseit, amíg azok nyereséget termeltek a cégnek.

A bankok a szakértők szerint azzal küszöbölhetik ki az ilyen eseteket, ha változtatnak a jó traderre vonatkozó elvárásaikon. Ebből a nők is profitálhatnak, ugyanis a Kaliforniai- és a Cambridge-i Egyetem kutatása szerint is hátrányosan befolyásolhatja a férfiakat a kockázatvállalásból eredő megnövekedett tesztoszteron szint. Az amerikai kutatók mérései szerint a férfiak több esetben mutatnak túlzott önbizalmat, mint a nők, és több ügyletet bonyolítanak ahelyett a koncentrált helyett, összességében csökkentve ezzel a nyereségeket. Cambridge-i kollégáik pedig igazolták, hogy az átlag feletti profit megszerzése megemeli a tesztoszteron szintet, ami egy idő után hátrányosan befolyásolja a döntési képességet.

UBS tanácsadó Bank rogue trader bróker trader
Kapcsolódó cikkek