Pénz- és tőkepiac

Az Unió keresztbe tesz az óriás tőzsdefúziónak

Az Európai Unió szabályozó testületei még a héten elküldik az érintett feleknek elutasító véleményüket a Deutsche Börse és az amerikai NYSE Euronext tervezett összeolvadásáról - írta a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

"Az Európai Bizottság várhatóan még a héten elküldi a kifogásairól szóló jelentést az érintett feleknek" - mondta a hírügynökség egyik forrása, amelyet egy másik, tőle független forrás is megerősített. Részleteket - az ügy súlyából adódóan - egyelőre nem lehet tudni.

A kifogások listáját tartalmazó jelentés (statement of objections) általában versenyjogi aggályokat szokott megfogalmazni egy-egy felvásárlással, egyesüléssel kapcsolatban. A várakozások szerint tehát a Deutsche Börse és az NYSE Euronext rövid időn belül készülhet arra, hogy meggyőzze az európai szabályzó hatóságokat az egyesülés előnyös voltáról - vagy megpróbáljon kompenzációs ajánlatot tenni az összeolvadás engedélyezéséért cserébe.

A Bizottság augusztus negyedikén kezdett átfogó vizsgálatba, az ügylet ugyanis véleménye szerint aggályos lehet a részvény- és származékos piaci hatások szempontjából. Az EB december 13-ig kell, hogy döntést hozzon: engedélyezi vagy elutasítja az összeolvadást.

Deutsche Börse Euronext NYSE egyesülés
Kapcsolódó cikkek