Pénz- és tőkepiac

Beszélni kezdenek a bankautomaták Bécsben

Jövő héttől akusztikus használati lehetőséggel látják el a bankautomatákat az osztrák fővárosban. Így a vakok és gyengénlátók már egyedül is elintézhetik pénzügyeiket.

Az elkövetkező hónapokban két osztrák pénzintézet, a Bank Austria és az Erste, is akadálymentesíti az összes bankautomatáját. A beszédvezérlésű ATM-eknél a vakok és gyengénlátók segítség nélkül vehetnek fel pénzt vagy kérdezhetik le egyenlegüket. A hallható menüt fejhallgató segítségével lehet aktiválni, amelyet azonban az ügyfélnek kell magával vinnie.

Akusztikus pénzfelvétel esetén az automata képernyője magától elsötétedik, nehogy mások kifigyeljék a számlaegyenleget vagy a felvett összeget. Ausztriában egyébként már most létezik speciális, Braille-írással is ellátott bankkártya. Ez mindent tud, amit egy hagyományos kártya, viszont a Braille-írás révén könnyen megkülönböztethető a többi plasztikkártyától.

Az ATM-ek akadálymentesítését az is támogatja, mivel az Unió országaiban csak az automaták 38 százalékát tudják vakok is használni, míg az Egyesült Államokban ez az arány 61 százalék. Nyugati szomszédainknál mintegy 318 ezer vak és gyengénlátó ember él, akiknek a száma a lakosság öregedésével feltehetően csak növekedni fog, mivel a teljes vagy részleges látásvesztés gyakran az idős korral jár együtt.

gyengénlátó Erste bankautomata vak Bank Austria Bécs
Kapcsolódó cikkek