Pénz- és tőkepiac

Ha nem vágják át a gordiuszi csomót, 300 fölé kerülhet az euró

A piaci szereplők türelme egyre inkább fogyóban van, a döntéshozó politikusok láthatóan komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy megoldást találjanak és létrejöjjön a konszenzus a görögök ügyében – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Nicolas Sarkozy úgy utazott ma Frankfurtba, hogy épp megszületett a gyermeke, mégis ő inkább Angela Merkelhez repült, hogy folytassák az egyeztetést vasárnapra készülve. Jean-Claude Juncker, az Ecofin tömörülés elnöke, Christine Lagarde az IMF vezetője is jelen volt a frankfurti operaházban, ahol egész este tanácskoztak Egyelőre olyan nem hivatalos hírek keringenek, hogy nincs megegyezés a franciák és a németek között, ebből fakadóan 296,50-ról 298,50 fölé szúrt az euró/forint árfolyama – írja Karsai Péter.

Ha át tudják vágni a gordiuszi csomót, akkor jöhet a stabilizáció, sőt akár egy kisebb forintrally is, de ellenkező esetben 300 fölé is kerülhet az euró/forint árfolyama – tette hozzá.

„Mérsékelt dinamizmussal, de legalább növekszik az amerikai gazdaság, ez derül ki összességében a tegnap este közzétett úgynevezett Bézs könyvből. Az USA gazdaságában nem történt sok változás, a lakossági fogyasztás enyhén emelkedik, a viszont nem akar csökkenni a meglehetősen magas, 9,1 százalékos szintről” – emelte ki az elemző.

Úgy látja, a devizapiacokat egyébként az Egyesült Államok gazdasági állapota csupán másodlagosan érdekli, mindenki Európára szegezi tekintetét. Az euró/dollár árfolyama ma reggel csökkenést, tehát dollárerősödést mutat, ami szépen jelzi azt, hogy a hangulatot a kockázatkerülés jellemzi, az dollár/forint kurzusa 216 felett jár.

„Ismét felröppent a hír, hogy az SNB magasabb szintre tenné az árfolyamküszöböt, de ezek csak kósza pletykáknak bizonyultak. Nem is lenne logikus lépés az EU, illetve a G20-ak találkozói előtt megalapozatlan döntést hozni. Ha ugyanis nem születik megoldás, akkor egy magasabb euró/forint árfolyam védésével az SNB komoly veszteségeket szenvedne el” – magyarázta a közgazdász. A frank/forint árfolyam a forint gyengülésével újra a 240-es szintet ostromolja.

forint Frank görögök dollár USA EFSF euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek