Pénz- és tőkepiac

Ismét pénzt pumpálnak a bankrendszerbe

Továbbra is 1,5 százalékon hagyta az eurózóna irányadó kamatát az Európai Központi Bank (EKB) tegnapi ülésén, amelyen utoljára elnökölt Jean-Claude Trichet, a jegybank október végén távozó elnöke.

A szinten tartást az indokolta, hogy az EKB az árstabilitás biztosítását tekinti elsődleges feladatának, márpedig egy esetleges kamatcsökkentés tovább gerjesztette volna a tervezettnél már amúgy is nagyobb inflációt. Az éves mutató szeptemberben előzetes becslések szerint három százalékon állt az euróövezetben, ami hároméves csúcsnak számít, és jóval meghaladja az EKB két százalék alatti célját. A következő néhány hónapban további emelkedés várható, utána viszont csökkenhet a mutató – véli Trichet.

A idén csupán 1,4-1,8 százalék lehet. A jegybank 2009. május és 2011. április között rekordalacsony szinten, egy százalékon tartotta a kamatot, majd áprilisban és júliusban 25-25 bázisponttal emelte azt, mivel a magas nyersanyag- és energiaárak miatt nőtt az inflációs nyomás.

Trichet az eurózónából érkező sorozatos vészjelzések és az éleződő görög helyzet hatására likviditásfokozó intézkedéseket is bejelentett. Ezen belül egyéves lejáratú hitelt kínál a kereskedelmi bankok számára, októberi és decemberi folyósítással, valamint 40 milliárd eurót szán egy újabb, úgynevezett covered bond (fedezett kötvény) programra, ami szintén a bankok megtámasztását szolgálja.

Az intézkedésekre azért volt szükség, mert az euróövezet instabillá válása nyomán elillanó bizalom miatt a pénzintézetek már nem szívesen kölcsönöznek egymásnak. Az EKB emellett folytatja intervencióját az állampapírpiacokon a bajba került tagországokra nehezedő piaci nyomás enyhítésére – eddig összesen mintegy 160,5 milliárd eurót költött erre a célra.

A Bank of England továbbra is történelmi mélyponton, 0,5 százalékon hagyta a kamatrátát, és ismét friss pénzt pumpál a gazdaságba a konjunktúra élénkítése érdekében, 75 milliárd fontot fordítva értékpapír-vásárlásra. A jegybank 2009–10-ben 200 milliárd fontot fordított a programra, a múlt év elején azonban felfüggesztette azt.

kölcsön EKB Trichet likviditás jegybank
Kapcsolódó cikkek