Pénz- és tőkepiac

Miért csökkent a csődkockázatunk?

Ma hajnalban újra a 290-es lélektani szint alatt kereskedtek az euro/forinttal, a mélypont 288,65 volt. Utoljára szeptember 28-án, 15 napja járt 289 alatt az euró/forint árfolyama – írja napi devizapiaci elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Kéthetes mélypontra ért (512 bázispontra) az 5 éves dollár alapú magyar országkockázati CDS-felár is, ez is azt mutatja, hogy fokozódik a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság. A javuló hangulat alapja a várakozás, hogy az EU politikusai feltőkésítik az arra rászoruló bankokat. A szlovákok a második körben, várhatóan pénteken megszavazzák az EFSF-alap keretösszegének a megemelését, valamint november elejére a G20-as konferenciára várhatóan az EU kész tervekkel fog rendelkezni a görög adósságválság kezelésére. Így elvileg minden adott lehet a bika hangulathoz, az amúgy már a jó hírre meglehetősen kiéhezett piacon – vélekedett Karsai Péter, a Commerzbank elemzője. „A 290-es szint körül már érkezhetnek az eddig kiváró euró vásárlók/forint eladók, így könnyen lehet, hogy nem lesz tartós a 289-essel kezdődő árfolyam” – tette hozzá.

A szeptember 20-21-i Fed kamatdöntés jegyzőkönyvét hozták nyilvánosságra tegnap este, de ebben nem található semmi komolyabb meglepetés. A szavazók megosztottak a további monetáris lazítás szükségességét illetően, bíznak abban, hogy az amerikai gazdaság a második félévben is szerény növekedést fog produkálni, és a Fed tagok komoly rizikót látnak abban, hogy az európai adósságválság elhúzódik, ami kihatással lehet a tengerentúli növekedésre is.

Most egyelőre hisznek a piaci szereplők abban, hogy az európai döntéshozók találnak konszenzusos gyógyírt a PIIGS-országok problémáira, ezért található az euró/dollár árfolyama 1,38-as magasságokban, ami bő három hetes csúcsnak felel meg. Az Európa felé áradó piaci bizalom abban is megmutatkozik, hogy a csalódást keltő kínai külkereskedelmi számok sem tántorították el az euró/dollár árfolyamot az1,38-as szintről, pedig ilyen hírek általában kockázatkerülést, tehát dollárerősödést szoktak generálni.

„A szeptemberi termelői árindex enyhén lett rosszabb a várakozásnál, -1,9 helyett -2 százalékos csökkenést mutat év/év alapon, így ez az adat nem mozdított sokat az euró/frank árfolyamán, maradt az 1,2350 körüli értékek közelében. Az euró/forint árfolyama viszont esett, így stagnáló, enyhén csökkenő euró/frank  árfolyam mellett is a frank/forint kurzus esni tudott, átmenetileg még 234 alá is” – magyarázta Karsai.

forint Frank csődkockázat Fed EU EFSF euró CDS felár árfolyam kamat
Kapcsolódó cikkek