Pénz- és tőkepiac

Nem dübörög az árfolyamrögzítés

Nagyon mérsékelt az adósok érdeklődése a devizahitelek törlesztőrészleteinek fix árfolyamon történő átváltása iránt. A húsz hétig nyitva álló lehetőség első felében az érintettek alig több mint 3 ezreléke kérelmezte az árfolyamrögzítést.

A devizaalapú jelzáloghitellel tartozó magánszemélyek augusztus 12-től az év végéig 99 munkanapon igényelhetik hiteleik törlesztőrészletének fix árfolyamon történő átváltását. Ennek az időszaknak a múlt hét csütörtökig terjedő első felében kilenc jelentős banknál kevesebb mint 3100-an kérték az árfolyamrögzítést. Ez a csaknem 950 ezer érintettnek kevesebb, mint 3,3 ezreléke. Mivel a kilenc bank lefedi a magyar bankrendszer csaknem egészét, és erősen lanyhuló érdeklődéről számoltak be, ezért az árfolyamrögzítést kérők száma várhatóan 9000 fő alatt marad, és az érintettek egy százalékát sem teszi majd ki.

A legtöbb igénylésről az MKB Bank számolt be lapunknak. A hitelintézet munkatársai több mint 5000 ügyféllel tárgyaltak, ám közülük csak mintegy ezren kérelmezték az árfolyamrögzítést, és az igénylők mintegy 30 százalékával kötöttek szerződést. A bank szerint az érdeklődők száma – leszámítva az első egy-két hetet, amikor intenzív érdeklődés volt tapasztalható – viszonylag egyenletesen alakul.
A második legnagyobb érdeklődést az Erste Banknál regisztrálták.

A hitelintézet mintegy 450 jóváhagyott kérelmet tart nyilván és körülbelül 200 árfolyamgátas szerződést kötött. Tapasztalataik szerint az érdeklődés korábban is meglehetősen csekély volt, a végtörlesztés bevezetése óta azonban még tovább csökkent. A rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetősége miatt az ügyfelek kivárását tapasztalják, és az év utolsó heteire sem várják az érdeklődés fokozódását.
A Budapest Bankhoz eddig körülbelül 400 igénylés érkezett.

A hitelintézet szerint az utóbbi napokban az érdeklődés annyira lelanyhult, hogy legfeljebb napi egy-két új kérelem érkezik hozzájuk, és az érdeklődés jelentős növekedésre a jövőben sem számítanak. A Raiffeisen Banknál kevesebb mint 250-en igényelték az árfolyamrögzítést, és ezek töredékéből lett szerződés. A hitelintézetnél arról számoltak be, hogy hetente kevesebb mint 20 alatt van a kérelmezők száma. Úgy tapasztalták, hogy a végtörlesztés lehetőségének bejelentése értelemszerűen csökkentette az érdeklődők számát
A K&H Bank annyit közölt lapunkkal, hogy csak pár százan igényelték náluk az árfolyamrögzítést, és nem számítnak tömeges érdeklődésre az év utolsó heteiben sem. Szerintük nehéz megítélni, hogy az érdeklődés a végtörlesztés lehetőségének hatására csökkent, vagy egyébként is mérséklődött volna. Úgy vélik, az árfolyamgát és a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés más ügyfélkörnek kínál megoldást.

Az UniCredit Bank fiókjaiban folyamatosan alacsony érdeklődést tapasztalnak az árfolyamrögzítés iránt. Tíz hét alatt mintegy háromszáz ügyfelük érdeklődött a lehetőségről, közel 60 százalékuk döntött az igénylés mellett, és körülbelül felük már alá is írta az erről szóló szerződést. A rögzített árfolyamon való végtörlesztési lehetőség bejelentése és hatálybalépése jól érzékelhetően csökkentette az árfolyamrögzítés iránti amúgy is visszafogott érdeklődést. Az eddigi tapasztalatok alapján az árfolyamrögzítés iránt legfeljebb változatlan szintű érdeklődésre számítanak.

A CIB Banknál csaknem 1200- an érdeklődtek az árfolyamrögzítés iránt, ám eddig mindössze 90 igénybejelentést regisztráltak, és kevesebb mint 60 szerződést kötöttek, s nagyságrendileg hasonló szerződésszámra számítanak az év végéig is. Bár úgy vélik, lesznek olyanok, akik az utolsó pillanatban hozzák meg döntésüket, de tömeges felfutásra nem számítanak. A végtörlesztés bejelentése előtt is alacsony szintű volt az árfolyamrögzítés iránti ügyfélérdeklődés, és annak folyamatos lanyhulása tapasztalható, de az nem állítható, hogy összefüggés lenne a végtörlesztés lehetőségének bevezetése és az érdeklődés csökkenése között.

Az alapokat is érinti a végtörlesztés

A végtörlesztés 100 milliárd forinttal csökkentheti a befektetési alapok vagyonát – vélik a Pioneer Alapkezelő szakemberei. Szerintük elsősorban a pénzpiaci, a kötvény-, valamint a nyílt végű ingatlanalapok vagyona eshet vissza. Szerintük a részvényalapok vagyona valószínűleg kisebb mértékben fogy majd, mert a tőzsdei árak esése miatt jelentős veszteséget realizál az, aki most száll ki egy ilyen alapból. Kevésbé veszélyezteti a soron kívüli visszaváltás a tőke- és hozamvédett alapokat is.


devizahitel átváltás Bank hatálybalépés hitel árfolyamrögzítés
Kapcsolódó cikkek