Pénz- és tőkepiac

14 ezres kötelezők és gyorshajtási biztosítás - Helyzetkép, most

Nem sokat teketóriáznak az autósok, az intelmek ellenére már az első napon több ezren megkötötték a jövő évi kötelező biztosításukat. A clb.hu-n tarolt a K§H, a Wabard a Posta és az Uniqa.

Szokatlanul nagy az érdeklődés a kötelező gépjármű felelősség-biztosítás iránt az idén, mintha csak a nyitásra vártak volna az emberek már a korai órákban ezrek tanulmányozták a biztosítók ajánlatait, legalábbis a clb.hu honlapján – összegezte az első nap tapasztalatait Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs vezetője. A cég szakértőinek megfigyelése szerint a reggeli nagy érdeklődés után nap közben átmenetileg kiegyensúlyozottabb volt a forgalom a honlapon, este 7 és 10 óra között azonban újabb roham kezdődött.

Az első nap a díjak vonatkozásában is "leg"-nek számít, a clb.hu honlapján idén 15 százalékkal alacsonyabb áron, átlagosan 15 100 forintért lehetett kötni. Ez az autók 15 ezer 775 és a motorok 5 ezer 900 forintos átlagdíját alapul véve az eddigi legalacsonyabb tarifa..
Németh szerint az első napon egyértelműen a K§H, a Wabard, Uniqa és a  Posta tarolt – utóbbi többféle lap előfizetésére is adott kedvezményt , –, de sokan választották az Allianzot is, a többi biztosító viszont alig könyvelhet el kötelező biztosítási kötést.  Legalábbis az első nap után.
 
A Biztosítás.hu internetes alkusz honlapján már az első napon közel ötvenezer autós számolta ki jövő évi kötelező felelősségbiztosítási díját. A megkötött szerződések átlagos díja 14 343  forint volt, ami az eddigi évek legalacsonyabb átlagdíja. A kampány előtt a biztosítók előzetes várakozásai még csupán 5 százalékos díjcsökkentésről szóltak, de a tényadatok ennek közel háromszorosát mutatják.

A biztosítók közül a választási listák élén a biztositas.hu-nál a K&H, a Wabard és az Uniqa áll, de kedvező pozícióban van még az Allianz, a Posta és a KÖBE is. A többi biztosítótársaságnak várhatóan jelentős állománycsökkenéssel kell számolnia.
 
A biztosítót váltó autósok adóval növelt átlagos megtakarítása majdnem 10 ezer forint volt az első napon, de az autósok a megtakarításuk egy részéért azonnal kiegészítő biztosításokat választottak. A biztosítók által kínált kiegészítőket (CASCO, autó assistance, kátyúkár termékeket) a váltók 10 százaléka választotta, de közülük is kiemelkedik az autósok negyede által választott – idén újdonságnak számító – gyorshajtás esetére szóló biztosítás.

A Biztosítás.hu adatai szerint ennél is nagyobb, mintegy 25 ezer forintos megtakarítást értek el azok a gépjármű tulajdonosok, akik kötelezőjük mellett meglévő CASCO-jukat is olcsóbbra cserélték.

A biztosítók jelenlegi, 98 milliárd forintos összesített kötelező biztosítási díjbevételét az idei kampány tovább csökkenti. A 2012-re várhatóan 90 milliárd forint alá csökkenő kötelező piac ezzel már minden szereplő szerint eléri mélypontját. A körülbelül 90 milliárdos jövő évi díjra rakodó mintegy 27 milliárd forint körül alakul majd, ami hajszálra megegyezik majd a kormány által néhány hónappal ezelőtt kommunikált Baleseti Adócéllal.Az egyes autósokra így az adóból, átlagosan 6 500 forint jut, vagyis a biztosítók éles versenyének köszönhetően azok az autósok, akik biztosítót váltanak az elkövetkezendő hetekben, az adó ellenére tovább csökkenthetik díjaikat.

Idén is folytatódik a biztosítók között az elmúlt évben indult és mára a kötelező biztosításokat is elérő szolgáltatási verseny, melyben a biztosítók kiegészítő biztosítások hadával kívánják magukat megkülönbözni versenytársaiktól. Sorra érkeznek az újabb és újabb ingyenes vagy nagyon kedvező díjért választható kiegészítő biztosítások. Az itthon eddig ismeretlen gyorshajtás biztosítás a kötelező mellé köthető meg, ma reggeltől. Az nem számít melyik biztosítót választják, mert önálló kiegészítő biztosításról van szó, tehát minden kötelező biztosító mellé megvásárolható. A szolgáltatás gyorshajtás esetén 30 ezer forintig megtéríti a büntetett autós által lerótt bírságot, 5 ezer forintos önrész mellett. A biztosítás rendszámra szól, tehát a járművezetők köre sem korlátozott. Egy évben egyszer fizet, a járművet pedig bárki vezetheti. A gyorshajtás biztosítás 3 400 illetve 5 100 forintba kerül évente.

biztositas.hu CLB baleseti adó kötelező megtakarítás kgfb
Kapcsolódó cikkek