Pénz- és tőkepiac

A görög betétesek eurómilliárdokat menekítenek ki az országból

Az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank több tucat szakértője hétfőtől kezdve vizsgálatot folytatnak Athénben arról, hogy miként lehetne megmenteni a csőd által fenyegetett országot és emiatt a későbbiekben intézkedéseket javasolnak majd - írja a Die Presse.

Az osztrák lap szerint ezek középpontjában a 130 milliárd euró összegű új mentcsomag áll. Az EU úgynevezett task force-nak szakértői is a görög fővárosba utaznak Horst Reichenbach német illetékes vezetésével - jelezte az athéni pénzügyminisztérium vasárnap.

Reichenbach szakértői arról  tanácskoznak majd, hogy a görög kormány miként küzdje le az adócsalást, csökkentse a költségvetési kiadásokat és tegye transzparensebbé az államot. A "To Thema"  című görög vasárnapi lap közben arról tudósított, hogy az elmúlt hónapokban 500.000 görög menekítette ki a pénzét külföldre.

A központi bank statisztikai adatai szerint az eltelt két évben közel 62 milliárd euró  jutott külföldre,  idén pedig csupán szeptemberben és októberben mintegy 14 milliárd euró összegű magánbetétesi és vállalati pénz került  ki  a görög pénzintézetektől. E trend erőteljes mértékben novemberben is folytatódott - közölte a görög jegybank.

Médiajelentések szerint a görögök pénzbetéteinek összege október végéig rekord mélypontra, 182,5 milliárd euróra csökkent. A 2009. novemberi mély válság kitörése előtt a pénzbetétek összege meghaladta a 244 milliárd eurót.

csőd betétesek görögorzság betétek
Kapcsolódó cikkek