Pénz- és tőkepiac

Lemaradóban a magyar bankszektor - "Féláron" az OTP és FHB

A nem teljesítő hitelek arányát és a nyereségességet vizsgálva kettévált a régió bankpiaca, és a magyar bankrendszer a lemaradók között van – derül ki a KPMG kutatásából. A tanácsadó cég összesítése szerint Kelet- Közép-Európában még mindig jobbak a

Szétvált a kelet-közép-európai régió bankpiaca – mondta Simonyi Tamás, a KPMG régiós pénzintézeti tranzakciókért felelős vezetője tegnapi sajtótájékoztatóján. Míg Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában magas nyeréséggel működnek a bankok és viszonylag alacsony a nem teljesítő hitelek aránya, addig Magyarországon, Romániában és Bulgáriában jóval kisebb nyereséget termelnek a hitelintézetek és magas, sőt növekvő a nem teljesítő hitelek súlya. Magyarországon mindezen túl a közeli gazdasági helyzet miatt még zsugorodik is a bankszektor.

Ugyanakkor számos azonosság is megállapítható a régió bankrendszereinél. Erősségük a nyugat-európainál magasabb tőkeellátottság és a jobb gazdasági növekedési kilátások, amelyből a bankok profitálhatnak. Gyengeségük viszont, hogy magas a nem teljesítő hitelek állománya, a makrogazdasági tényezők befolyása pedig komoly kockázatként jelentkezik. Az egész régióra jellemző még, hogy a bankok a veszteségeket a kamatmarzsok és díjak emelésével, a költségek csökkentésével próbálják kompenzálni.

Magyarország több tekintetben is lemaradt a többi országtól. Zsugorodik a bankrendszer mérlegfőösszege és hitelállománya. A 146 százalékos hitel-betét arány régiós összehasonlításban nagyon kedvezőtlen. Az egyre növekvő elvonások folyamatos csapást jelentenek a bankokra, és többségük várhatóan veszteséges lesz az idén. Már az idei első fél évben az öt legnagyobb magyar hitelintézet közül három jelentős veszteséget könyvelt el, míg a vezető bolgár, cseh, lengyel, román és szlovák hitelintézetek nyereségesek voltak.

A magyar bankszektor helyzetét nehezíti még a szektorális és a végtörlesztés, amit Simonyi Tamás szerint csak évek alatt tud megemészteni a bankrendszer. Szerinte a befektetők számára ez nem érzelmi, hanem pénzkérdés, mert a különadó és a végtörlesztés miatti veszteségeket a tulajdonosoknak pótolniuk kell. Mivel egy hitelintézetet nem lehet bezárni, csak eladni vagy államosítani, ezért azok az anyabankok, amelyek hosszú távon fantáziát látnak a magyar piacban, ameddig bírják, pótolják a hiányzó pénzt.

Az anyabankok azonban rossz likviditási helyzetük miatt csak annyi tőkét és forrást adnak majd magyarországi leánybankjaiknak a jövőben, amennyi feltétlenül szükséges, bármilyen jó megtérüléssel is kecsegtet a   Simonyi Tamás arról is beszélt, hogy magyar bankok erősen alulárazottak más régióbeli hitelintézetekhez képest. Az OTP Bank és az FHB Bank papírjai a könyv szerinti értékük alig több mint felén forognak a részvénypiacon. Közben más bankrészvényeknek a könyv szerinti érték kétszerese körül van az árfolyamuk. Ez azt jelzi, hogy a piaci szereplők még jelentős veszteségeket várnak a magyar bankpiacon.

OTP bankszektor FHB Bank bankpiac könyv szerinti érték
Kapcsolódó cikkek