Pénz- és tőkepiac

Lecsaphat az amerikai hatóság a legnagyobb német bankra

A Spiegel információi szerint az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálatot folytat a Deutsche Bank ellen.

A bank ugyanis egy értékpapírüzletnél alkalmat adott John Paulson spekuláns hedgefonds-ának arra, hogy silány értékpapirokat  keressen ki, amelyek ellen aztán fogadást  köthetett anélkül, hogy erről a többi befektető tudott volna. Erről értesült a Spiegel pénzügyi felügyeleti körökből.

A lap úgy tudja, a Deutsche Bank ellen a Goldman Sachséhez hasonló ügyben folyik eljárás. A feltételezés szerint a pénzintézet összejátszott John Paulson fedezeti alapjával úgy, hogy az a portfólióban szereplő gyengébb értékpapírok ellenében kötött üzleteket a többi befektető tudta nélkül. A Goldman Sachs esetében már bebizonyított eljárás legfőbb visszássága, hogy a bankházak úgy értékesítették az említett papírokat, hogy bizonyítottan ismerték azok gyengeségét, mi több, még kerestek is ezen. A Goldman több mint félmilliárd dolláros bírságot fizetett az SEC-nek a helytelen gyakorlat miatt, így elképzelhető, hogy német riválisa is jelentős büntetés elé néz.

A Spiegel által idézett közlemény szerint a Deutsche Bank együttműködik a hatóságokkal az ügyben és hangsúlyozza, hogy nem történt vádemelés az ügyben. A bank egyébként nem most először kerül az amerikai felügyelet látóterébe: 2011 tavaszán egy szenátusi jelentés kritizálta a hitelintézet szerepét a pénzügyi válság kirobbanásában. A Deutsche Bank számtalan amerikai társához hasonló jelzáloghitel-ügyletekből összeállított befektetési csomagokat állított össze, amelyek értéke rohamosan zuhant, ezzel a cég sok befektetőt hozott tudatosan nehéz helyzetbe.
 

Deutsche Bank vizsgálat tőzsdefelügyelet bírság sec
Kapcsolódó cikkek