Pénz- és tőkepiac

Tovább zsugorodnak a hazai bankok

Tavaly felgyorsult a magyar bankok fiókhálózatának szűkítése. Az év elején egy fúzió, az esztendő utolsó hónapjában pedig a romló gazdasági kilátások és a profitcsökkenés miatti tömeges leépítések csökkentették a bankok egységeinek számát. A folyamat az idén tovább folytatódik.

A növekvő állami elvonások és a szűkülő üzleti lehetőségek miatt 2009 óta gyorsan zsugorodik a Magyarországon működő bankok fiókhálózata. Tavaly 56, az utóbbi két évben 87 egységgel csökkent a Világgazdaság által vizsgált 14 kereskedelmi bank fiókjainak száma. A leépítéseknek azonban még nincs vége, az egyik hitelintézet az idei év elejére időzítette fiókhálózatának jelentős szűkítését.

A fiókok számának tavalyi visszaeséséhez leginkább az járult hozzá, hogy az FHB magába olvasztotta a tavalyelőtt még 50 fiókot üzemeltető Allianz Bankot. A fúziós év után az egyesült bank 18-cal kevesebb egységet üzemeltet, mint a két elődszervezet együtt. A vizsgált hitelintézetek közül a CIB Bank 17, a Raiffeisen Bank 10, a K&H Bank 6, az OTP Bank 5, az Erste Bank és az UniCredit Bank 1-1 fiókkal szűkítette hálózatát az előző esztendőben. Az MKB Bank viszont egy új fiókot nyitott.
Így az előző év végén a legtöbb, 397 fiókja az OTP-nek volt. A második legnagyobb, 236 tagú hálózatot a K&H üzemeltette. A harmadik legtöbb, 183 egysége az Erste Banknak volt. Az UniCredit 132, a Raiffeisen 131, a CIB 128, a Budapest Bank 102 fiókon keresztül szolgálta ki ügyfeleit.
Az évtized közepén fióknyitási lázban égtek a magyar kereskedelmi bankok, és még 2008 közepén is megállíthatatlannak tűnt a bankfiókok szaporodása az országban. A 14 vizsgált hitelintézet 2004–08 között több mint 500 egységgel szaporítva, csaknem másfélszeresére növelte fiókjainak számát. A 2008 őszén kibontakozó válság után azonban megtorpant a bankok fióknyitási láza.

A vizsgált 14 bank fiókjainak száma 2009 végén volt legmagasabb. Azóta 87-tel kevesebb fiókot működtetnek ezek a hitelintézetek. A legnagyobb hálózatszűkítést a CIB Bank hajtotta végre, tavaly 23-mal kevesebb egysége volt az olasz érdekeltségű hitelintézetnek, mint két évvel korábban. Az Erste Bank hálózata 21, a Raiffeisen Banké 10 fiókkal lett szűkebb 2009 vége óta. Az OTP Bank, valamint a Magyarországi Volksbank 8-8, a Budapest Bank és a K&H Bank 5-5 fiókkal fejlesztette vissza hálózatát.

A fiókok bezárása a tavalyi év végén felgyorsult. December elején három jelentős hitelintézet – a CIB Bank, az Erste Bank és a Raiffeisen Bank – is fiókok bezárását és komoly mértékű elbocsátásokat jelentett be. A CIB Bank és a Raiffeisen Bank már tavaly végrehajtotta hálózatának bejelentett szűkítését. Az Erste Bank viszont csak idén januárban zárt be 41 fiókot a múlt év végén még 183 egységből álló hálózatából. A hitelintézet december elején még alkalmazottainak 15 százalékát, 400-450 embert tervezett elbocsátani, január elején azonban mégis csupán 307-en kaptak értesítést munkahelyük megszűnéséről. A létszámcsökkentés a fiókhálózat mellett a központot és a leányvállalatokat is érintette.

Világgazdaság - Giczi József-->

Bank leépítés fiókbezárás
Kapcsolódó cikkek