Pénz- és tőkepiac

Az OTP igazgatóságába kerülhet az MKB volt elnök-vezére

Az OTP Bank Nyrt. igazgatóságába kerülhet Erdei Tamás, az MKB Bank korábbi elnök-vezérigazgatója, valamint Gresa István, az OTP egyik vezérigazgató-helyettese - derül ki a pénzintézet közgyűlési előterjesztéséből, amelyet pénteken tett közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az OTP Bank április 27-én tartja éves közgyűlését, amelyen nemcsak az igazgatósági tagok megválasztásáról, hanem az osztalékfizetésről, a tavalyi adózott eredmény felhasználásáról, valamint a saját részvények megszerzéséről is döntés születhet.

Az előterjesztés szerint Erdei Tamás és Gresa István a 2015-ös üzleti évet lezáró közgyűlésig, de legkésőbb 2016. április 30-ig lenne az igazgatóság tagja.

A bank csütörtöki közlése szerint az igazgatóság a névértékre vetített 100 százalékos elfogadására tesz javaslatot a közgyűlésen. A bank részvényei 100 forint névértékűek, ám a ténylegesen kifizetendő osztalék a társaság saját tulajdonában lévő részvények számától függően ennél pár forinttal több lehet, a saját részvényekre eső osztalékot ugyanis felosztják a jogosult részvényesek között. A bank tavaly 72 forint osztalékot fizetett részvényenként.

Az OTP Bank 2011. évi adózott nyeresége 136,6 milliárd forint volt a magyar számviteli szabványok alapján készített nem konszolidált beszámoló szerint. Ebből 28 milliárd forintot fordít osztalékfizetésre. Az osztalékot 2012. június 11-étől kezdik kifizetni.

Az előterjesztésben szereplő határozati javaslat szerint az igazgatóság legfeljebb annyi 100 forint névértékű törzsrészvény megszerzésre jogosult, hogy a saját részvények állománya ne haladja meg az 56 millió darabot. Az igazgatóság 2013. október 31-ig élhet a saját vásárlási jogával.

OTP igazgatóság Erdei Tamás
Kapcsolódó cikkek