Pénz- és tőkepiac

Elemző: Egyelőre nem teljesítettük az IMF-tárgyalás feltételeit

Az euró/forint árfolyama, a kötvényhozamok, illetve a CDS-felárunk akkor tudnának esést produkálni, ha lenne konkrét hír a hivatalos IMF tárgyalásokról, de persze ehhez teljesíteni kellene az előfeltételeket, ami ez idáig nem történt meg – írja napi elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (292,00 – 295,00): A márciusi kínai beszerzési manager index 53,1-es értéke némi optimizmust hozott a devizapiacokra, miután a februári adat 51,0 volt, és a várakozások rosszabb számokat irányoztak elő. Az EU pénzügyminiszterei a hétvégén végül 940 milliárd eurós tűzfalat „gereblyéztek össze”, ami lehetett volna több, de jelenleg annak is örülnünk kell, hogy sikerült az érintetteknek megegyezniük, az összeg viszonylag magas, és később még emelkedhet. Mindezek hatására 294,50-ről 293 alá javult az EUR/HUF árfolyama. A trend a régiós devizanemek esetében is hasonló: a korona, a lej, és a zloty is moderált erősödéssel indítja az ünnepi hetet.

Az euró/forint árfolyama, a kötvényhozamok, illetve a CDS-felárunk akkor tudnának esést produkálni, ha lenne konkrét hír a hivatalos IMF tárgyalásokról, de persze ehhez teljesíteni kellene az előfeltételeket, ami ez idáig nem történt meg. A héten Fellegi Tamás Washingtonba látogat, kíváncsian várjuk a tárcanélküli miniszter, illetve tárgyalópartnerének beszámolóját. A nyilatkozatokból talán többet lehet majd sejteni, arról, hogy valójában mennyire is van messze a megállapodás.

EUR/USD (1,3290– 1,3410): Németország közreműködésével sikerült a pénzügyi mentőalapokat 940 milliárd euróra növelni, amit később az IMF is megtoldhat 250 milliárd euróval. 1190 milliárd euro már komoly summa ahhoz, hogy szélsőséges esetben akár egyszerre több gondban lévő eurozóna tagnak is támaszt adjanak. Ezzel kezd elhárulni az a veszély, hogy az EMU megszűnne, vagy legalábbis néhány tag kiválna az EU17-ek közösségéből, azért mert az EU nem tudja anyagi források hiányában összetartani a monetáris közösséget.

Az EU egészét tekintve a veszélyes viharfelhők oszladozni kezdenek, de sok még a teendő az egyes tagok háza táján, a deficitcsökkentés terén. Ma délután az amerikai ISM hangulatindex lendíthet tovább az EUR/USD árfolyamán, ami ma reggel/délelőtt 1,3350-nél állapodott meg. A várakozások hangulatjavulást prognosztizálnak, ami, ha tényleg bekövetkezik, akkor tartósabban 220 alá kerülhet az USD/HUF árfolyama. A kurzus a mai reggel folyamán 219,50 és 220,50 között mozgott.

CHF/HUF (242,50 – 245,50): A EURCHF árfolyama ellentételesen reagált az uniós pénzügyi tűzfal pozitívnak mondható hírére, a régen megszokott 1,2060-as árfolyam 1,2040-re esett. 2 héten belül megválasztják az SNB új elnökét, akinek a személye talán kizökkenti az euró/frank árfolyamát az eddigi oldalazásból. A CHF/HUF kurzusa 243-244 között kezdi a délelőttöt.

forint tűzfal Frank deviza EU euró Európai Unió árfolyam
Kapcsolódó cikkek