Pénz- és tőkepiac

Tíz éves rekordon az ezüstkészletek

A Comexhez tartozó raktárakban tárolt ezüstkészletek tíz éve nem látott nagyságúra nőttek, igazolva, hogy a rekordszintre emelkedő bányászati teljesítmény nyomán bőséges a kínálat a szürke fémből.

A Comex látókörébe tartozó öt raktárban az amerikai ezüstkészletek mennyisége  a múlt hét végén 141,59 millió uncia volt, ami a legmagasabb szintnek felel meg azóta, hogy a Reuters erre vonatkozó adatokat állít össze 2002 óta. Ez a mennyiség egy évvel korábban még csak 102,65 millió uncia volt.

"Amikor az emberek a Comexnél helyezik el a fémet, ezt általában azért teszik, mert nem tudnak mást kezdene az ezüsttel –  hangoztatta David Jollie, a Mitsui Precious Metals elemzője a Reutersnek nyilatkozva. A raktározás a globális kereslet alacsony szintjére és ezáltal alacsony hozamokra utal. James Steel, az HSBC elemzője viszont úgy látja, természetes, hogy a Comexnél helyezik el az ezüstöt, mivel a fém többségét amúgy is Amerikában termelik ki. Az ipar, így az elektronika részéről a kereslet jelentős, miközben a kitermelés is emelkedik.

A folyamat azonban nem tükröződik az ezüstárakban, ami azt sugallja, nem egyértelmű az összefüggés a készletek és az árak között. Az ezüstárak 2012- eddig eltelt szakaszában 12 százalékkal emelkedtek, míg a készletek több mint 20 százalékkal ugrottak meg. Jelenleg a készletek 28 százalékkal a tavaly áprilisi szint fölött vannak, éppen egy évvel ezelőtt döntött rekordot a fém ára.

 

 

COMEX ár ezüst ezüstkészlet
Kapcsolódó cikkek