Pénz- és tőkepiac

Verseny a betétekért

Tízmilliárdokat nyerhetnének a háztartások, ha körültekintőbben kötnék le a pénzüket.

Körültekintőbb bankbetét-választással forint tízmilliárdokkal gazdagodhatnának a magyar háztartások: éves szinten 1 százalékponttal magasabb kamat 83 milliárd forint addicionális kamatjövedelmet eredményezhet. A piac részletes vizsgálata azt mutatja, hogy ez kézzelfogható közelségben van a lakosság számára, ugyanis a bankok által ajánlott kamatok között egyre nagyobb a szórás – derül ki a Bankmonitor.hu tegnap bemutatott elemzéséből.


Összesen 8275 milliárd forint lakossági megtakarítás volt bankbetétben 2011 végén, ezen állományból a magánszemélyek havonta 1000 milliárd forintra kötnek újonnan lekötött betéti szerződést a bankoknál. A hazai bankbetéti állomány háromnegyedét a lekötött betétek teszik ki, ennek valamivel több, mint 85 százaléka található éven belüli lekötésben.
"A növekvő, vagy stagnáló kamatszintek annak ellenére alakultak ki, hogy februárban és márciusban gyakorlatilag megszűnt a januárban tapasztalt "piaci pánik", amely történelmi csúcsra repítette a forintot az euróval szemben, és így az állampapírok hozamszintje jelentős mértékben csökkent" - mondta Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője. Az akciós betétek terén a verseny mérséklődött 2, 6 és 12 hónapos időtávon, míg a 3 hónapos lekötések terén nőtt a bankok étvágya, s így az akciós kamatajánlatok száma is.


További részletek a mai Világgazdaságban

 

lekötés kamatok befektetés megtakarítás bankbetét
Kapcsolódó cikkek