Pénz- és tőkepiac

Egyre több a rossz adós - A hitelek negyedét nem fizetjük időben

A bankok által kihelyezett hitelek negyedével csúszásban vannak az adósok, és továbbra is romló az arány. A lakossági ügyfeleknél még rosszabb a helyzet.

Tovább romlik a magyarországi bankok hitelportfóliójának minősége – derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) statisztikai adataiból. A PSZÁF nyilvántartása szerint a részvénytársaságként működő hitelintézetek által az ügyfeleknek kihelyezett pénz csaknem egynegyedét nem törlesztik szerződésszerűen az adósok: ez közel 2200 milliárd forintnyi csúszásban lévő állományt jelent.

A bankoknak a portfólió kezelésére tett erőfeszítései pedig eddig csak mérsékelt sikerrel jártak, hiszen a 2012 első negyedév végi adatok szerint tovább romlott a helyzet az egy évvel korábbihoz képest: míg 2011 márciusában a nyilvántartott állomány 11,30 százaléka volt 90 napon túli késedelemben, addig ez év márciusára 12,42 százalékra nőtt ez az arány, a szerződésszerűen teljesítő hitelek részesedése pedig 75,6 százalékra csökkent.

A lakossági ügyfeleknél pedig még az átlagnál is rosszabb a helyzet. A felügyelet statisztikái szerint idén az első negyedévben már csak a kihelyezett kölcsönök nem egészen 65 százalékát teljesítették szerződésszerűen az ügyfelek – vagyis az állomány harmada kisebb-nagyobb csúszásban volt -, holott ez az arány egy évvel korábban még 73 százalék közelében mozgott. Hasonló a helyzet a lakossági jelzáloghiteleknél is: ott is 65 százalék körüli a jól teljesítő, 20 százalék feletti a 90 napon belül csúszásban lévő, és 15 százalékos a 90 napon túli késedelmű tételek aránya.

A nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatok hiteleinél sem szebb sokkal a kép. Az egyetlen örvendetes fejleményt itt az jelenti, hogy a márciusig tartó egy év alatt a 90 napon belüli késedelemben lévő hitelek aránya 11,1-ről 10,05 százalékra csökkent. Aggasztó viszont, hogy a céges hitelek 16,15 százalékát már 90 napon túli késében lévőként tartják nyilván, holott ebbe a csoportba egy éve a kölcsönök alig 11 százaléka tartozott. Ezzel együtt a céges ügyfeleknél még mindig kedvezőbb a kép, mint a lakosságiaknál: náluk ugyanis a portfólió minőségének romlása ellenére is 73 százalék feletti a szerződésnek megfelelően teljesítő tételek aránya, ami a lakossági adatok ismeretében egyáltalán nem rossz. 

A magyarországi bankok hitelportfóliójának romlását több tényező is magyarázza. Egyrészt a makrogazdasági körülmények hosszú évek óta nem kedveznek az adósok fizetőképességének, másrészt az új kihelyezések viszonylag kicsi volumene miatt gyorsan öregszik a hitelportfólió, ami óhatatlanul a minőség romlásával jár együtt.

Kisokos az adósoknak

Tájékoztatót jelentetett meg a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) internetes honlapján a devizahitel-adósok által igénybe vehető állami fizetéskönnyítő programok és az átlátható árazású konstrukciók legfőbb tudnivalóiról – közölte a felügyelet. Az összefoglaló felhívja a figyelmet a lehetőségek igénybe vételének határidejére is, hogy a fogyasztók időben dönthessenek.

A most megjelent tájékoztató bemutatja a rögzített árfolyamon történő törlesztésre, az otthonteremtési kamattámogatásra és a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. konstrukciójára vonatkozó legfőbb tudnivalókat, és kitér az átlátható árazású hitelekre vonatkozó új szabályokra is.

Világgazdaság Online - Barát Mihály Kisokos az adósoknak Tájékoztatót jelentetett meg a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) internetes honlapján a devizahitel-adósok által igénybe vehető állami fizetéskönnyítő programok és az átlátható árazású konstrukciók legfőbb tudnivalóiról – közölte a felügyelet. Az összefoglaló felhívja a figyelmet a lehetőségek igénybe vételének határidejére is, hogy a fogyasztók időben dönthessenek.

A most megjelent tájékoztató bemutatja a rögzített árfolyamon történő törlesztésre, az otthonteremtési kamattámogatásra és a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. konstrukciójára vonatkozó legfőbb tudnivalókat, és kitér az átlátható árazású hitelekre vonatkozó új szabályokra is. -->

PSZÁF rossz hitel Bank hitel
Kapcsolódó cikkek