Pénz- és tőkepiac

Sérülékeny a forint, alul kell súlyozni a hazai államkötvényeket

A romló növekedési kilátások fokozatosan növelik a kockázatokat, ezért a befektetők számára továbbra is az óvatosabb, pénzpiaci eszközöket javasoljuk. A részvénypiacok jelenleg alacsony értékeltségi szintje már alkalmas lehet vállalati papírok vásárlására, azonban a magas kockázatok miatt leginkább tőkevédett formában, hiszen rövid távon további esés sem zárható ki - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A forint árfolyamát az EU-IMF tárgyalások hivatalos megkezdése már pozitívan befolyásolta. Ez a hatás a megállapodás esetleges őszi megszületésével tovább fokozódhat, ezzel együtt a biztonsági hitelkeret a forint sérülékenységét is tompíthatja. Ez azért is fontos, mivel a hazai fizetőeszköz a világ egyik legérzékenyebb devizája, így a hazai és világgazdaság történéseire a többi devizához képest sokkal intenzívebben reagál.

Hazai szinten a jegybank további kamatdöntő lépéseit leginkább az EU-IMF tárgyalások előmenetele befolyásolja. A várhatóan ősz folyamán tető alá hozott megállapodás csökkentheti az állampapír hozamokat, ezzel együtt pedig teret nyithat a kamatcsökkentés előtt. Ugyanakkor az MNB nemrég frissített inflációs jelentése, valamint a jövő évre tervezett újabb jövedéki emelések az inflációs kockázatok emelkedését vetítik előre, ami keresztbe húzhatja a várt monetáris lazítást.

Az államkötvény piacon jelentős kockázat az EU-IMF tárgyalások elhúzódása és a gyenge növekedés miatt a költségvetési célok teljesíthetősége, így a hazai kötvények alulsúlyozását ajánlja a cég. A forint sérülékenysége miatt veszélyt jelenthet a nemzetközi befektetői hangulat romlása és az EU-IMF tárgyalások esetleges elhúzódása, így a deviza eszközök felülsúlyozását javasolják.

Nemzetközi szinten jól látható, hogy mind a fejlett, mind a feltörekvő piacokon napirenden van a jegybanki politika lazítása a támogatása érdekében, hiszen a kínai és a brazil jegybankot követően nemrég az angol jegybank és az EKB is az alapkamat csökkentéséről döntött. A sornak azonban előre láthatóan koránt sincs vége, hiszen a növekedési kilátások további romlása esetén akár újabb kamatcsökkentések várhatók.

A nyersanyagpiacot a továbbiakban is a romló növekedési kilátások miatt mérséklődő kereslet határozza meg. Így az energiahordozók – főként az olaj – ára a következő hónapokban csökkenhet, míg az ipari nyersanyagok esetében stagnálás várható, hiszen a fejlett országok csökkenő keresletét a feltörekvő országok továbbra is átlagon felüli növekedése egyelőre egyensúlyban tartja.  Az első félévben lejtmenetbe kapcsolt arany ára az erősödő növekedési és pénzügyi kockázatok miatt a második félévben magára találhat.

Jelenleg mind hazai, mind nemzetközi szinten alacsony értékeltségűek a részvények, ezért egyre inkább érdemes lehet befektetni vállalati papírokba. Ugyanakkor az eurózónában a továbbra sem megoldott államadósság problémák, míg idehaza a gyenge növekedési kilátások komoly kockázatot jelentenek, ami rövid távon magában hordozza akár a jelenlegi árfolyamszint további esését is, ezért a részvényeket tőkevédett befektetések formájában ajánljuk.

 

forint IMF tárgyalás államkötvény K&H Alapkezelő
Kapcsolódó cikkek